Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar

Zadar (IKA)

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar proslavila je Dan škole u utorak 22. listopada, na blagdan svoga zaštitnika i naslovnika sv. Ivana Pavla II. Tu najstariju odgojno-obrazovnu instituciju u Zadarskoj županiji koja je s pravom javnosti od 1991. g., pohađa 197 učenika.

Kamen temeljac za postojeću novu školsku zgradu u središtu Zadra blagoslovio je papa Ivan Pavao II. za svog pohoda Zadru 2003. g. Učenicima i njihovim roditeljima te djelatnicima škole obratili su se zadarski nadbiskup Želimir Puljić i ravnatelj gimnazije mr. don Ante Sorić.

Ove godine imali su najbolje upise dosad, izvrsne rezultate na državnoj maturi i upise na željene fakultete. Zadarski klasičari osvojili su brojna prva mjesta na županijskim i državnim natjecanjima. Također, ove godine Klasična gimnazija ušla je na popis deset škola u Zadarskoj županiji koju upisuju najbolji učenici, na šestom su mjestu. „To je veliki izazov, no mi ne želimo težiti elitizmu, nego izvrsnosti, što znači iz svakog učenika izvući ono najbolje, najizvrsnije, maksimum. I pritom ne mislim samo na ocjene“, istaknuo je ravnatelj Sorić. „Dok se s cijelim odgojno-obrazovnim sustavom nalazimo u procesu preobrazbe koja u svoje središte stavlja učenika, promičući znanstveno-tehnički napredak kroz informatizaciju nastave, želim na tragu sv. Ivana Pavla II. podsjetiti kako je u središtu svake preobrazbe, reforme, uvijek čovjek, koji u svom osjetljivom srednjoškolskom oblikovanju još više od tehnike treba osobu koja ga razumije, prihvaća i usmjerava. Reforma ne smije izostaviti nužnu potrebu ulaganja u stručni kadar za kojim vapi odgojno-obrazovni sustav. Čovjek je u pitanju, i pred mladim čovjekom koji nam je povjeren svi smo zajedno u školskom sustavu odgovorni“. Ravnatelj je izrazio nadu da će „odgovorni u različitim institucijama koje imaju utjecaj na školstvo prepoznati potrebu i osnažiti stručni kadar u svim školama, otvarajući vrata stručnim suradnicima različitih profila, osobito psihologa“, naglasio je mr. Sorić.

Podsjetio je da je sv. Ivan Pavao II. papa koji je u svom učenju i obraćanju drugima pozivao na kulturu života i međusobno poštivanje. „Kultura života proizlazi iz strahopoštovanja prema Stvoritelju, a očituje se u poštovanju svega stvorenoga s posebnim naglaskom na poštovanje dostojanstva svake osobe temelj je mirnog suživota i napretka. Na tom tragu, katolička škola u svojoj odgojno-obrazovnoj djelatnosti pozvana je odgovoriti na potrebu konkretne osobe koja je izvor neslućenih mogućnosti i potencijala učenika i profesora. Svi smo pozvani izgrađivati takav oblik zajedništva u kojem smo jedni drugima poticaj i izazov za rast prema punini osobnosti koja svoj izričaj ima u konkretnim djelima“, rekao je mr. Sorić.

Učenicima je rekao da im kao ravnatelj, ali još više kao odgojitelj i svećenik poručuje: „Trebamo vas! Vi ste izvor naše radosti i ponosa, inspiracije i motivacije. Mi stariji trebamo vaš mladenački entuzijazam, kreativnost, vašu snagu, sposobnost i okretnost“. Profesorima je zahvalio za „angažman i nesebično darivanje, za preuzimanje odgovornosti za nove naraštaje“ čija ih „originalnost ponekad iznenađuje, ali i drži budnima“. Zahvalio im je i što se „brinu oko cjeloživotnog učenja, kako bi odgovorili na izazove novog vremena, suvremene tehnologije i novih oblika poučavanja“.

Predstavnicima raznih institucija čiji su predstavnici kolegijalno sudjelovali na Danu škole, zahvalio je što prepoznaju rad Gimnazije, što im kroz različite suradnje pomažu i podržavaju njihov rad. S osobitim poštovanjem mr. Sorić obratio se roditeljima koji su upravi Gimnazije „iskazali povjerenje upisom svoje djece u tu školu, želeći, i s pravom očekujući, najbolje za njihov intelektualni i ljudski rast i razvoj u sigurnom i pozitivnom ozračju škole“.

Sv. Ivan Pavao II. posebnu ljubav iskazivao je mladima te je završio s riječima Pape u Solinu 1998. g. :„Dragi mladi, budućnost je u vašim rukama – vaša budućnost, ali i budućnost Crkve i vaše domovine. Sutra ćete se morati suočavati s velikim odgovornostima. Bit ćete na razini svojih budućih zadataka ako se sada na odgovarajući način pripravite uz pomoć svoje obitelji, Crkve i odgojnih ustanova. Cijena demokracije je velika. Novac kojim se plaća ta cijena izrađuje se od plemenitih kovina čestitosti, razboritosti, poštovanja bližnjega, požrtvovnosti, strpljivosti“.

Čestitajući učenicima, njihovim roditeljima i profesorima Dan škole koja „nosi časno ime velikog sv. Ivana Pavla II.“, mons. Puljić rekao je kako je nedavno boravio u Sanitago de Composteli koje je „prekrasno hodočasničko mjesto, jedinstveno u Europi“. Doživio ga je kao sveto mjesto u kojem se susreću ljudi s raznih strana svijeta, radosni što su tamo došli, a osobito ako mogu doći do groba, do relikvija sv. Jakova, zagrliti ga s leđa. „Običaj je učiniti tako, predati sv. Jakovu svoje muke, radosti, patnje, nade. Na tom svetom i znakovitom europskom mjestu, sv. Ivan Pavao II., poletni Papa koji je sve uhvatio za srce, stare i mlade, uputio je poruku Europi 1982. g. kada je rekao: „Odavde vičem tebi, stara Europo! Probudi se! Otkrij svoje korijene i budi svoja!“.

„Kakav poticaj, kakav poziv, uvijek aktualan, osobito u naše vrijeme i među mladima koji u Hrvatskoj izgrađuju novu Europu, ali Papa želi da to bude na kršćanskim temeljima“, rekao je mons. Puljić. Podsjetio je na knjigu ‘Wojtylin šok’, povjesničara iz Perugie kojeg je zaintrigirala osobnost sv. Ivana Pavla II. „Šok jer je Papa svojom pojavom šokirao najprije svijet koji nije očekivao da će biti izabran netko iz komunističkog lagera, iz istočne Europe. Šok jer je, čim je izabran za Papu, prekršio neke protokolarne stvari. Upravo na taj nastupni dan početka svoje papinske službe, 22. listopada 1978. g., Papa se trebao samo pojaviti na prozoru, blagosloviti nazočne. Ali Papa je učinio nešto što se ljudima osobito svidjelo – obratio im se. „Evo, obraćam Vam se, na vašem i našem talijanskom, koji ja baš ne govorim dobro“. Dakle, identificirao se s jezikom, pa nastavio: „Ali ako pogriješim, ispravit ćete me“.

„Papa moli da ga isprave!? Kakva poniznost i kakva iskrenost!? Drugo s čime je šokirao jest da je odmah nakon preuzimanja papinske službe Papa krenuo u pohod svijetu, diljem svih kontinenata. Jako malo zemalja ga nisu htjele, Kina, Rusija, rekavši da vrijeme nije dozrelo. Mi smo sretni da je kod nas bio tri puta. Uzevši u obzir da je dva puta bio u Bosni i Hercegovini, kao mali hrvatski narod nastanjen u dvije države. Zaista smo zahvalni i nagrađeni da nas je kao narod pohodio pet puta. I uvijek je ostavio divnu uspomenu. Sjećam se kad sam bio u Solinu, kako je Papa bio oduševljen mladošću koja je ispunila taj prostor i pjevala Zdravo Djevo. Mladost pjeva Zdravo Djevo, a Papa s nama isto, jer je ta pjesma nadahnuta nekom poljskom marijanskom pjesmom. Mi smo uzeli melodiju iz Poljske, a naše su riječi i Papa je sa srcem pjevao s nama“, rekao je nadbiskup. Istaknuo je „i prekrasan susret koji nikad neće zaboraviti“ u Mariji Bistrici kod proglašenja blaženim Alojzija Stepinca te treći pohod Hrvatskoj, „kada je bilo osobito veliko raspoloženje, a Papa je otvorio svoje srce i zahvalio: ‘Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao u Kvarneru, Dalmaciji i Slavoniji, hvala ti i Bog te blagoslovio’“.

„Zahvalni za Papine riječi i za njegovu pojavnost koja je mnoge šokirala u ono vrijeme, mi smo nagrađeni što smo ga upoznali, a osobito smo nagrađeni što je bio s nama, s nama suosjećao i zauzimao se za nas. Pitam se, kuda bi naša povijest krenula i kako bi to bilo, da nije njega bilo na onome mjestu na kojem je bio? Pišući članak za jedan Zbornik, ja sam se sam načudio koliko je puta samo intervenirao u onim teškim ratnim danima, pozivajući odgovorne: ‘Ma zaustavite tu ruku koja ubija’. Istina, njegov glas sporo se čuo, ali se čuo i zahvaljujući njegovom zauzimanju mi danas uživamo slobodu. Zato ga s pravom slavimo, zahvaljujemo mu te čestitam svima koji su povezani s Klasičnom gimnazijom njegovog imena“, poručio je nadbiskup Puljić.

Stručno izlaganje o temi ‘Kozmološka perspektiva’ iz astronomije održao je prof. Dalibor Šimunić, predavač fizike u toj gimnaziji. Prof. Šimunić između ostalog je rekao: „Povijest svemira do danas možemo podijeliti u tri glavne faze. Do 50 000 godina nakon samog praska u svemiru prevladavalo je zračenje. Do devet milijardi godina faza je materije, a od devet milijardi godina do danas je faza tamne energije zbog koje se svemir širi ubrzano posljednjih pet milijardi godina. Starost svemira je oko 13,8 milijardi godini“.

Uime svih učenika, gimnazijalci voditelji programa rekli su da se „svake godine uspinju sve više, uz misao ‘S naporom štošta, bez znoja ništa’. „Imamo jedinstveni odnos s profesorima, a kako i ne bismo kad ih u nekim danima vidimo više nego vlastite roditelje. Zahvalni smo im jer nam prenose znanje, uče životu, spremni su darivati svoj trud i nakon redovite nastave pripremati nas za maturu“, poručili su učenici. Sudjeluju rado u brojnim izvannastavnim aktivnostima, razvijen je društveni život u školi i izvan učionica. Pohvalili su usluge koje im pruža školska knjižnica, rad s psihologinjom škole, kod duhovnika mogu pronaći savjet i utjehu. Glazbeno su nastupili Zbor gimnazije pod vodstvom Grge Ivkovića, Lucija Vidić i Ivan Zekanović.

Dan Škole počeo je euharistijskim klanjanjem koje je u crkvi Sv. Marije kod zadarskih benediktinki predvodio don Zvonimir Mikulić, povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije.