Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Petrinji

Petrinja (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 5. kolovoza 2023., na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji, misu za Domovinu te sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Biskup Košić u homiliji je evocirao 7. listopada 1571., kada se zbila bitka kod Lepanta, a na dan te velike kršćanske pobjede papa Pio V. pozvao je sav kršćanski svijet na molitvu krunice i poslije ga proglasio Danom pobjede.

Slično je i s nama koji smo 1995. pobijedili na blagdan Gospe Snježne, također s krunicom o vratu naših branitelja i u ruci svih nas koji smo se molili za njih i za slobodu. Zaštita Blažene Djevice Marije, koju mi rado zovemo Kraljicom Hrvata, uvijek je bila nad nama i zato je danas, na njezin blagdan, Dan pobjede i Dan naše zahvalnosti, i to braniteljima i dragom Bogu i Blaženoj Djevici Mariji – poručio je.

Biskup je iznio neslaganje s time što se još uvijek dovoljno ne ističe jedina istina o tome što je bio obrambeni Domovinski rat – kako su Hrvati teško i uz velike žrtve obranili svoju državu jer su bili napadnuti i okupirani ali su se oslobodili na što su imali pravo po svim ljudskim i Božjim zakonima. „Žalimo za svakom žrtvom i molimo se za poginule, u nadi da su pali za našu bolju budućnost koju smo svi dužni graditi“, zaključio je mons. Košić.

Misu su suslavili župnik i petrinjski dekan Josip Samaržija, župnik sisačke Župe sv. Kvirina Robert Jakica, župnik u Hrastovici fra Mate Bašić i vojni kapelan Branko Čagelj. Sudjelovalo je mnoštvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, a bili su nazočni petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes i predstavnici civilne, vojne i policijske vlasti.