Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan zahvale u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Dan zahvale za sva primljena dobročinstva u protekloj formacijskoj godini obilježen je 23. lipnja svečanom svetom misom u bogoslovskoj kapeli Presvetog Srca Isusova te je proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Svetu misu predslavio je odgojitelj vlč. Mario Dukić koji s krajem ove formacijske godine završava svoju službu odgojitelja u Bogosloviji. U koncelebraciji su bili rektor preč. Željko Faltak, odgojitelj vlč. Josip Đurin i duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić.

Na početku slavlja sve prisutne pozdravio je rektor Faltak. Naglasio je da u tom misnom slavlju zahvaljuju za sve dobro što su primili od dobroga Boga, sve lijepo što su proživjeli u protekloj godini, a posebno za milost ozdravljenja bogoslova Alena Zelčića u kojem je Bog pokazao posebnu blizinu u trenucima teške borbe s posljedicama zaraze koronavirusom, kao i za sve one medicinske djelatnike koji su svojom stručnošću brinuli o njemu i vodili njegovo liječenje.

U homiliji vlč. Dukić govorio je o primjeru Ivana Krstitelja koji je kao preteča Isusu Kristu bio glas koji viče o svemu onome što je grešno i loše u Izraelu, te je istaknuo da je to danas zadaća bogoslova i svećenika kao nasljednika Isusa Krista. „Kako ćeš nekoga spasiti, ako sam svojim životom ne možeš zadobiti spasenje“, rekao je vlč. Dukić. Potaknuo je bogoslove na savjesno življenje poziva i nasljedovanje Krista čitavim bićem i životom. Naglasio je da mogu u životu Ivana Krstitelja gledati primjer poniznosti i poslušnosti, a napose borbu za istinu do te mjere da polože život za istinu. Poručio im je da često zvuči ludo i nestvarno da netko izgubi život zbog pravde i istine, ali upravo ih Isus poziva da budu njegovi glasonoše i da sve ulože da bi bili svjedoci istine.

Na kraju slavlja rektor Faltak održao je zahvalni govor vlč. Dukiću za dvije godine služenja u Bogosloviji istaknuvši jednu posebnu crtu njegova služenja, a to je potpuno predanje onima kojima je poslan. To je potkrijepio riječima koje je vlč. Dukić izrekao prilikom jednog razgovora odgojitelja: „Mi smo dužni bogoslovima dati sve najbolje jer u današnje vrijeme teško se odazvati na kršćanski poziv, a osobito na poziv u svećeništvo i redovništvo, zato se ja divim svakome bogoslovu koji je skupio hrabrosti i odvažnosti da se odazove Kristu.“

Bogoslovi su u znak zahvale vlč. Dukiću predali triptih vitraža iz bogoslovne kapele.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje i večera u vrtu Bogoslovije koju su pripremili bogoslovi pete godine, a ujedno je to bila i prilika za proslavu imendana duhovnika vlč. Ivana Grbešića. Prigodnu imendansku čestitku izrekao je bogoslov IV. godine Krešimir Bušić. Zahvalni govor za službu odgojitelja vlč. Mariju Dukiću u ime bogoslova održao je bogoslov II. godine Mislav Juraković, a u ime V. godine zahvalni govor za proteklo razdoblje formacije održao je bogoslov Domagoj Topić.