Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan života proslavljen u Malom Lošinju

Mali Lošinj (IKA)

Župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju proslavila je u nedjelju 4. veljače 2024. Dan života.

Prigodom Dana života župu su posjetili članovi udruge „Hrvatska za život“ i inicijative „40 dana za život“, s predsjednikom udruge Antom Čaljkušićem.

Program je počeo u subotu 3. veljače, susretom na kojem su se okupili pripravnici za primanje sakramenta potvrde. Nastavljen je svjedočenjem i razgovorima s mladima i odraslim župljanima te članovima obiteljskih zajednica.

Nakon večernje mise u čast sv. Blaža, održano je euharistijsko klanjanje s nakanom za život i svu nerođenu djecu. Na klanjanju su među ostalima sudjelovali članovi župnog Pokreta za život župne koji inače redovito predmole cjelonoćno klanjanje u kapelici samostana časnih sestara ančela, s molitvenom nakanom za svu nerođenu djecu.

Vrhunac proslave Dana života bila je svečana nedjeljna euharistija koju je predslavio župnik Robert Zubović. Osvrnuvši se ne nedjeljno Evanđelje o Isusovom ozdravljenju Petrove punice, kao i drugih bolesnika, don Robert je ohrabrio župljane da s većom brigom i ljubavlju njeguju i brinu se o svojim bolesnicima, posebice starcima.

Potom se osvrnuo na ovogodišnju poruku „Svjedočiti ljepotu očinstva“ predsjednika Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića. Pozvao je očeve da budu Božji suradnici u stvaranju života, da budu podupiratelji i promicatelji života te da svojim življenjem štite svaki ljudski život.

Tijekom slavlja vjeroučenici viših razreda su svojim župljanima prigodnim riječima čestitali Dan života, a vjerska skupina predškolskog odgoja otpjevala je pjesmu Tko stvori.

Ante Čaljkušić je nakon svih nedjeljnih misa vjernicima posvjedočio o svojoj obitelji, otvorenosti za život, djelovanju udruge i inicijative za život te je predstavio rad udruge.  Govorio je o ljepoti bračnog zajedništva i obiteljskoj molitvi te mlade obitelji ohrabrio da budu otvorene za prihvaćanje novih života.

Župljani su imali prigodu nabaviti brojne prigodne materijale u izdanju udruge i na taj način pomoći njezino djelovanje. Upoznali su se i sa snimanjem dugometražnog igranog obiteljskog filma „Loveći Teslu“.