Budi dio naše mreže
Izbornik

Delegacija Austrijskog Caritasa posjetila BiH i predsjednika Caritasa BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Izaslanstvo Austrijskog Caritasa od nedjelje 18. do četvrtka 22. rujna 2022. boravi u posjetu Caritasu u Bosni i Hercegovini, prenosi Katolička tiskovna agencija.

U izaslanstvu su  dosadašnja voditeljica međunarodnog ureda Austrijskog Caritasa za projekte koji se provode u Jugoistočnoj Europi Birgit Ertl-Koestler, zatim Gudrun Gusel koja će zamijeniti Ertl-Koestler, te Matteo Putzolu, odgovoran za suradnju i provedbu projekata Austrijskog Caritasa u BiH. Izaslanstvo je tijekom boravka u BiH pratio je djelatnik Caritasa BiH Miroslav Valenta.

Cilj posjete je upoznavanje novih djelatnika Austrijskog Caritasa pri međunarodnom uredu Austrijskog Caritasa s projektima, ustanovama i aktivnostima Caritasa u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na aktivnosti i projekte koji se provode u suradnji s Austrijskim Caritasom i nad/biskupijskim Caritasima iz Austrije.

Dobrodošlicu uz zahvalu, u nedjelju nakon dolaska, izrekao im je ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević sa suradnicima koji su odgovorni za projekte koje pomaže Austrijski Caritas Austrije gosp. Miroslav Valenta, gđica Sanja Horvat i gđica Dijana Muzička. Bila je to prilika izreći veliku hvalu Austrijskom Caritasu i Birgit Ertl-Koestler u odlasku s dosadašnje dužnosti, a poželjeti dobrodošlicu novim djelatnicima Gudrun Gusel i Matteu Putzolu, posebno za suradnju s Caritasom u BiH.

U ponedjeljak, 19. rujna delegacija je posjetila Caritas Mostar, razgovarala s ravnateljem, zatim neke od projekata koje biskupijski Caritas provodi uz potporu nekoliko austrijskih biskupijskih Caritasa.

U utorak, 20. rujna delegacija je u pratnji ravnatelja Caritasa BiH posjetila u Sarajevu predsjednika Caritasa BiH vrhbosanskog nadbiskupa Tomu Vukšića. Mons. Vukšić izrekao je zahvalu Austrijskom Caritasu i svim austrijskim nad/biskupijskim Caritasima, posebno Caritasu Linz i Caritasu Graz, za svu potporu koju daju projektima, kako Caritasa BiH tako i nad/biskupijskim Caritasima u Bosni i Hercegovini.

Zatim je delegacija Austrijskog Caritasa krenula u posjetu migrantskom centru Ušivak kod Sarajeva i Tuzli da bi posjetili projekte za migrante u kojima Austrijski Caritas sudjeluje svojim aktivnostima. Želja je da novi djelatnici Caritasa Austrije dobiju što cjelovitiju sliku djelovanja Caritasa u brizi za migrantsku populaciju u BiH.

U večernjim satima delegacija Caritasa Austrije krenula je prema Banjoj Luci. Tijekom boravka u Banjoj Luci tijekom srijede, 21. rujna delegacija je obišla nekoliko projekata Caritasa Banjolučke biskupije i razgovarala s najodgovornijima. Boravak u BiH, ispunjen raznim dojmovima o djelovanju Caritasa, završili su u četvrtak, 22. rujna a nakon toga svoj povratak u Austriju nastavili su preko Zagreba, izvijestila je mrežna stranica Caritasa BiH, a prenijela KTA.