Budi dio naše mreže
Izbornik

Deseti dan XXVII. Hoda Franjevačke mladeži

Asiz (IKA)

Članovi hrvatskih područnih bratstava Franjevačke mladeži (Frama) desetog dana XXVII. Hoda Frame, 2. kolovoza, proslavili su svetkovinu Gospe od Anđela u Asizu, u bazilici Svete Marije Anđeoske u kojoj se nalazi kapelica Porcijunkula te krenuli natrag u Hrvatsku.

Upravo je za Porcijunkulu sv. Franjo Asiški, koji je ondje osjećao posebno snažnu prisutnost anđela, izmolio od pape Honorija III. milost potpunog oprosta koji se ondje može isprositi svakoga dana. Kasnije je povlastica Porcijunkulskog oprosta proširena na sve katedrale, manje bazilike, župne i franjevačke crkve na blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza.

Članovima Frame je 10. dan njihovog hodočašća, svetkovina Gospe od Anđela – Porcijunkula, bio poseban. Svi žuljevi i sve boli nakon kilometarskog hodanja po Hrvatskoj i hodočašćenja po Italiji dobili su smisao u molitvi potpunog oprosta.

S radošću i veseljem rano su se ustali i nakon jutarnje higijene izmolili Jutarnju molitvu Časoslova. Ovoga puta, da bi liturgija bila svečanija, Časoslov su pjevali. Nakon duhovne hrane su se i fizički nahranili doručkovavši.

Poslije doručka zaputili su se prema bazilici sv. Klare gdje su slavili misu koju je predslavio područni duhovni asistent Zadarsko-šibenskog i Splitsko-dubrovačkog područja fra Ante Bešlić.

„Sastala nas ovdje ludost jednoga čovjeka koji nije bio zadovoljan sa svijetom u kojem je živio i odlučio je mijenjati svijet i pitati Gospodina što mu je činiti i to zaista učiniti“, rekao je fra Ante.

Nakon mise uslijedilo je slobodno vrijeme, a sudionici su se kasnije zaputili na najvažniji dio Hoda – u Porcijunkulu. Da bi isprosili potpuni oprost svi zajedno su, držeći se za ruke, izmolili Vjerovanje, Očenaš, Zdravomarijo, Slava Ocu te Zdravo Kraljice. U zajedničkoj molitvi i povezanosti kleknuli su i poljubili tlo trga ispred bazilike Svete Marije Anđeoske, a zatim su se pješice polagano uputili u baziliku, do same Porcijunkule.

U tim trenutcima zajedništva nekim su potekle i suze radosnice što je cijela njihova žrtva dobila smisao. Svaki težak korak, svaki pad i svaki žulj tada su im postali jasni i opravdani. Milost koju su mogli primiti i izraze njihovih lica nitko ne može opisati.

Nakon ulaska u Porcijunkulu i molitve krenulo je slavlje puno zagrljaja, suza, osmijeha i radosti. Svi zajedno uputili su se ponovo na trg gdje su krenuli širiti svoju radost i ispunjenost drugim ljudima oko sebe.

Predstavnici svih zemalja koji su prisustvovali događaju morali su se predstaviti – nešto otpjevati i otplesati. Hrvatske zastave su se viorile, pjevalo se i plesalo na sve strane, a promatrajući sve sudionike vidjela su se čista srca ispunjena Božjom milošću.

Nakon potpunog oprosta i slavljenja članovi Frame vratili su se u dvoranu gdje su smješteni te izmolili Časoslov i večerali. Sutradan ih očekuje oproštaj od Asiza i povratak kućama.