Budi dio naše mreže
Izbornik

Dominikanci se nadaju skoroj kanonizaciji bl. Augustina Kažotića

Zagreb (IKA)

O blagdanu bl. Augustina Kažotića, u utorak 3. kolovoza, prior Samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu o. Anto Gavrić u razgovoru za Hrvatski katolički radio najavio je proslavu 700. obljetnice Kažotićeve smrti, koja će biti proslavljena 2023. godine.

O. Gavrić rekao je da je priprava za proslavu 700. obljetnice započela na razini Župe i Samostana bl. Augustina Kažotića na Pešćenici. Izrazio je nadu da će se jubilej proslaviti na razini zagrebačke Crkve, ali i čitave Hrvatske te u biskupiji u Luceri gdje je blaženik preminuo. Postupno će se uključivati i ostali samostani Hrvatske dominikanske provincije te Red propovjednika s Generalnom kurijom.

Čuda po zagovoru prvoga hrvatskog blaženika počela su se događati odmah poslije njegove smrti u Luceri gdje je i pokopan. O. Gavrić svjedoči da i u današnje vrijeme pristižu „svjedočanstva vjernika s raznih strana o zadobivenim milostima, čudesnim događajima i zbivanjima kojima su po zagovoru bl. Augustina Kažotića spašeni, izbjegli velike nezgode, zadobili ozdravljenja… Tako da ima tih događaja. Nisu to brojni događaji, ali itekako govore o prisutnosti kulta i štovanja bl. Augustina Kažotića u hrvatskom narodu“, rekao je.

Stoga se dominikanci i Kažotićevi štovatelji nadaju i njegovoj kanonizaciji.

„Molimo, ne samo mi, ne samo vjernici ove župe na Pešćenici gdje mi svakoga četvrtka navečer imamo zavjetnu misu bl. Augustinu Kažotiću i molitvu za proglašenje svetim. Također u samostanu u Trogiru – njegovom rodnom gradu i u drugim samostanima u Provinciji molimo i nadamo se“, rekao je fr. Anto.

„Možda je prigoda da ova 700. obljetnica bude jedan događaj i proglašenje svetim bl. Augustina Kažotića. Mi, hrvatski dominikanci, prošle godine okupljeni na izbornoj provincijskoj skupštini donijeli smo odluku i uputili smo poziv hrvatskim biskupima, biskupu u Luceri i vrhovnoj upravi dominikanskoga reda da tom prigodom zajedno upute molbu papi Franji da proglasi svetim bl. Augustina Kažotića“, istaknuo je.

„To bi bio poseban pečat u slavlju 800. obljetnice dolaska i prisutnosti dominikanaca na hrvatskim prostorima“, naglasio je prior Gavrić.

Najavio je da će ove godine središnju blagdansku misu u crkvi na Pešćenici predslaviti zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u 19 sati. Na kraju mise biskup će blagosloviti manji kip bl. Augustina – poseban jer će tijekom iduće tri godine obići župu od obitelji do obitelji.

Bl. Augustin Kažotić rođen je u Trogiru oko 1260. godine. Nakon završenih studija postao je istaknuti propovjednik i teološki pisac, a 1301. i zagrebački biskup. Godine 1322. postao je biskupom u talijanskoj Luceri gdje je i umro nakon godine dana služenja. Blaženim je proglašen 1702. godine.