Budi dio naše mreže
Izbornik

Na slavu svetih Hipolita i Kasijana – drugi dan trodnevnice uoči Velike Gospe

Ugljan (IKA)

Drugoga dana trodnevnice uoči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, u subotu 13. kolovoza, u crkvi svetih Hipolita i Kasijana u Ugljanu svečano je proslavljen njihov blagdan.

Misno slavlje predvodio je don Mario Akrap, župnik Kali i Kukljice i dekan Ugljansko-pašmanskog dekanata, a suslavili su don Roko Celent, župnik na splitskom Neslanovcu, i ugljanski župnik don Marko Dokoza.

Prije mise kratko izlaganje održao je akademski umjetnik Dragan Jelavić Profa koji je autor nove oltarne slike u ovoj crkvi: “Prije nekoliko mjeseci pitali su me da li bi mogao napraviti jednu oltarnu sliku po nekoj staroj slici. Zainteresiralo me jer to nikad nisam radio. Izazov je bio popriličan, osobito zbog razloga što su oltarne slike možda najdugovječnije slike. Znači svakako će ostati zabilježena u povijesti”.

U nastavku umjetnik je prikazao proces nastanka slike i poteškoće koje je susretao pokušavajući odgovoriti na zahtjev naručitelja – naslikati sliku prema fotografiji slike koja se nekad nalazila na tom mjestu. Istaknuo je da je slika replika stare slike fra Josipa Rossija i dodao: “Na poleđini je to naznačeno, ali ja sam se bez rezerve potpisao jer sam u ovom zbilja dao sebe koliko sam mogao. Ja bi osobno volio da smo radili sliku u kojoj imam potpunu slobodu da na svoj način prikažem isti prizor, ali zahtjev je bio da slika bude što sličnija i mislim da sam u tome uspio i uz to sam dao svoj mali pečat”.

Don Mario se u propovijedi nadovezao na rečeno i naglasio da su slike u crkvama pomoć u razmišljaju o božanskim otajstvima: “Mi smo na sliku Božju stvoreni, a to znači da nam je Bog dao slobodu. U svako vrijeme postoje nasilnici koji nam tu slobodu žele oduzeti. Pokušali su to učiniti Hilpolitu i Kasijanu, a pokušavaju i nama danas. Mučenici koje danas slavimo odgovorili su snažnom vjerom i sačuvali svoju slobodu predajući život za Krista”. Zaključujući propovijed predvoditelj je pozvao okupljene vjernike da se bore za vjeru koja im daje vječni život i na taj način čuvaju slobodu koju je Bog dao svim ljudima stvarajući ih na svoju sliku.

Nakon homilije dekan Akrap blagoslovio je novu sliku svetih Hipolita i Kasijana koja prikazuje ove svetce iznad kojih u slavi stoji lik bl. Djevice Marije.

Na kraju misnog slavlja župnik Dokoza zahvalio je dvojici donatora koji su svojim prilogom omogućili da Hipolitov i Kasijanov oltar krasi nova slika zi iskazao radost zbog prisutnosti don Maria među župljanima ugljanske župe. Izrekao mu je zahvalu za njegovih šesnaest godina služenja na otoku Ugljanu, od kojih je tri proveo kao ugljanski i lukoranski župnik, jer on krajem mjeseca preuzima službu župnika u zadarskom naselju Bili Brig.