Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Vatikan (IKA)

Drugi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba s temom „Rod donose i u starosti“ (Ps 92, 15), koju je izabrao papa Franjo, slavi se u nedjelju 24. srpnja, objavio je Vatican News.

U bazilici svetoga Petra u Vatikanu misu će, po nalogu pape Franje, predvoditi generalni vikar Rimske biskupije kardinal Angelo De Donatis, s početkom u 10 sati. Istoga dana Sveti Otac će započeti svoje putovanje u Kanadu. Papa bi na spomendan sv. Joakima i Ane, 26. srpnja trebao posjetiti Svetište svete Ane te održati susret s mladima i starijim osobama u osnovnoj školi u Iqaluitu.

Dva su načina za sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog dana, koje predlaže Dikasterij za laike, obitelj i život: slavljenjem mise i posjetom starijim osobama koje su same.

U tu svrhu Dikasterij je priredio i preko svojih mrežnih stranica svima ponudio niz pastoralnih i liturgijskih sadržaja i preporuka na nekoliko svjetskih jezika. Uz prigodnu molitvu sastavni dio tih sadržaja su i kateheze koje je papa Franjo posljednjih mjeseci održavao u sklopu svojih općih audijencija srijedom.

Također, uz posjetu i praćenje starijih usamljenih osoba Crkva, za one koji to učine u danima prije ili poslije 24. srpnja, predvidjela mogućnost zadobivanja potpunog oprosta uz redovne uvjete. Na taj način, Sveti Otac potvrđuje ono što je napisao u svojoj poruci: „Posjećivanje usamljenih starijih ljudi je djelo milosrđa u naše vrijeme!“

U Papinoj poruci za taj dan, u kojoj se starije osobe pozivaju biti začetnici revolucije nježnosti, podsjeća se da je posjet starijima djelo milosrđa našeg vremena.

U pismu upućenom župnicima biskupije i starijim osobama u Rimu, kardinal De Donatis ističe da bi bilo lijepo razmisliti o nekom jednostavnom i značajnom trenutku za starije osobe, kao što je večernja misa na otvorenom, s blagoslovom starijih osoba i zajedničkom večerom.

Potičem vas da u toj prigodi posjetite starije osobe kod kuće ili u domovima za umirovljenike – napisao je kardinal De Donatis.

Pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell primijetio je, pak, da Svjetskim danom djedova, baka i starijih osoba Papa potiče na svjesnost o važnosti starijih osoba u životu društava i zajednica, „i to ne na sporedan, već na strukturalan način“. „Proslava njima posvećenog dana pomaže u postavljanju temelja za redoviti pastoral osoba starije životne dobi“, dodao je.

Papa Franjo je 2021. godine odredio da se taj dan slavi svake godine četvrte nedjelje u srpnju, oko blagdana svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake. Skrb za starije osobe i njihov dijalog s novim generacijama stalna su briga pape Franje koji je veliki dio ovogodišnjih općih audijencija srijedom posvetio katehezama o smislu i vrijednosti starosti. Osim toga, molitvena nakana koju povjerava cijeloj Crkvi preko Papine svjetske molitvene mreže, u srpnju je posvećena upravo starijim osobama.