Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Biskupijski Caritas dobio godišnju nagradu Županije

Dubrovnik (IKA)

Caritas Dubrovačke biskupije jedan je od dobitnika godišnje nagrade Dubrovačko-neretvanske županije, a nagradu je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u petak 10. svibnja u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku preuzela ravnateljica Caritasa Lucija Kusalić Šajić. Svečanoj sjednici nazočio je i dubrovački biskup Roko Glasnović.

Nagradu je Caritasu Dubrovačke biskupije uručio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

U obrazloženju nagrade piše: “Caritas Dubrovačke biskupije karitativna je ustanova Katoličke crkve te neprofitna organizacija koja organizirano djeluje od 1990. godine te uspješno svih ovih godina promiče humanost i ljubav te pruža ruku potrebitima. Organiziran je kroz biskupijski i župne Caritase pa je u našoj biskupiji 12 registriranih Župnih Caritasa koji imaju dekrete za svoje djelovanje, ali tu je i veliki broj župa koje nemaju dekret, ali su aktivne u karitativnom djelovanju, preko župnika i vjernika.

Važnost Caritasa se posebno istaknula početkom Domovinskog rata, posebice u smislu socijalno-karitativnog rada u liječničkoj službi, a potom i u razdoblju nakon rata. 2011. godinu obilježio je početak organiziranog djelovanja Caritasa Dubrovačke biskupije kao ustanove s uredovnim prostorom u Ordinarijatu Dubrovačke biskupije, a 2012. je u Dubrovačkoj biskupiji proglašena kao godina Caritasa. Nemoguće je izbrojiti akcije pomoći koje je Caritas pokrenuo ili u kojima je sudjelovao, bilo prema potrebitima, bolesnima ili nakon raznih elementarnih nepogoda koje su pogađale neka područja, ali svakako je nužno istaknuti ulogu Caritasa tijekom COVID-19 pandemije. Caritas je tada bio organiziran kao operativna podrška Stožeru civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, pri čemu je zaprimljeno više od 300 prijava volontera i obavljeno preko 300 intervencija na terenu.

Kao jedan od najvažnijih projekata Caritasa, a koji je ostvaren u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, otvaranje je trajnog skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obiteljima ‘Josipov dom’.

Danas je predsjednik biskupijskog Caritasa generalni vikar don Ivica Pervan, ravnateljica je Lucija Kusalić Šajić, a zamjenica ravnateljice je Marija Đurović.”

Nagrade se dodjeljuju povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića, a odluka o ovogodišnjim lauretima potvrđena je na sjednici Županijske skupštine u 24. travnja.

Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, uz Caritas Dubrovačke biskupije, dobili su Neven Fazinić, Veslački klub Neptun i udruga Radost iz Ploča. Nagrada za životno djelo postumno je dodijeljena gospodinu Nikoli Miroševiću, a Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Pavo Orepić i Mandolinski orkestar KUD-a Metković.

Svečanoj sjednici nazočio je i dubrovački biskup Roko Glasnović.