Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovska bdjenja u Dubrovačkoj biskupiji

Dubrovnik (IKA)

Uoči svetkovine Duhova 18. svibnja u nekim župama na području Dubrovačke biskupije organizirana su Duhovska bdjenja kao duhovna priprava za svetkovinu kojom se na poseban način slavi treća božanska osoba, Duh Sveti i kojom se spominje silaska Duha Svetoga na apostole.

U katedrali Gospe Velike Duhovsko bdjenje animirala je molitvena zajednica Effatha. Program je započeo slavljenjem, a nastavio se misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar don Ivica Pervan u koncelebraciji katedralnog župnika don Marina Lučića, a asistirao je đakon don Petar Markić.

U propovijedi generalni vikar je govorio o čitanju iz Knjige proroka Ezekiela, prispodobi o suhim kostima u kojima nema života dok Jahve ne udahne duh u njih. Naglasio je važnost duha u čovjeku te kazao „da smo i sami ponekad ‘suhe kosti’, iako prema vani sve izgleda lijepo“, i kako se „ta slika može ponekad povezati i s našim zajednicama i obiteljima.“

Mons. Pervan je ispričao svjedočanstvo o jednome mladiću iz Srebrenice koji je hodao po mrtvim tijelima stradalnika kao i san u kojem njegov kolega sa studija, kojeg dugo nije vidio, nastoji pobjeći od dara Duha Svetoga. Također je kazao kako dar proroštva nije vezan samo uz svećenike i posvećene osobe, nego prorokovati mogu svi krštenici koji se otvore milosti Duha Svetoga koji daje novi život. Primijetio je i kako ljudi često bježe od takvih odgovornosti u nadi da će to netko drugi činiti. Na kraju je sve ohrabrio i potaknuo da budu otvoreni Duhu Svetomu.

Nakon mise okupljeni vjernici su nastavili bdjenje u molitvi pred Presvetim.

U crkvi Presvetog Spasitelja u Mokošici vjernici su se okupili u molitvi klanjanja pred Presvetim moleći za prosvjetljenja i pratnju Duha Svetoga u životu.

U kapelici samostana Družbe Kćeri Milosrđa molitvu pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodili su župnik don Željko Kovačević i đakon don Ivan Galjuf. Meditativne tekstove čitali su vjernici i redovnice, a pjevanje je animirala s. Danijela Škoro. Na kraju je podijeljen blagoslov s Presvetim.