Budi dio naše mreže
Izbornik

Dušni dan u Krndiji

Krndija (IKA/TU)

Misu na Dušni dan, 2. studenoga 2022., u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Krndiji, u župi Punitovci – nekada najvećem selu Đakovštine naseljenom Nijemcima koji su protjerani i stradali u logorima u Drugom svjetskom ratu, predslavio je punitovački župnik Ivica Zrno.

Uz župljane i malobrojne stanovnike današnje Krndije, nazočili su i članovi Zemaljske udruge podunavskih Švaba, ogranka Đakovo.

„Danas nam reklame obećavaju vrhunske užitke, političari nam predskazuju svjetlu budućnost, horoskopi nam predskazuju blistave dane. Znamo da to i nije tako, ali volimo poslušati te slatke laži. Kristovo evanđelje nema takvih namjera. Isus nikad ne govori ispraznost. Danas kad se sjećamo svih naših mrtvih, prisjetimo se jedne Isusove izreke kada je umro njegov prijatelj Lazar. Veli On Marti, pokojnikovoj sestri: Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. Isus nikada nije „kapom i šakom“ obećavao lagodan život, ni kule i gradove. Govorio je o križu, o „gorkoj čaši“ koju treba ispiti. Mnogi to nisu razumjeli, kao ni oni koji su pred Raspetim na križu dobacivali: Druge je spasio, sebe ne može spasiti. Svi oni nisu znali da će Isus biti proslavljen. I kad je uskrsnuo, podsmjehivači i rugalice nisu htjeli povjerovati. Nisu mogli povjerovati da nije došao ukloniti bol i smrt, već spasiti svijet i dati smisao bolesti, trpljenju i samoj smrti. Po svojoj dragovoljno prihvaćenoj muci i smrti, Krist je dospio do slave uskrsnuća. Sve naše pokojnike i nas koji još živimo ovozemaljski život čeka jednog dana susret s Kristom. Zato nisu isprazne Isusove riječi: Tko u mene vjeruje, živjet će“, poručio je u svojoj homiliji punitovački župnik.

Po završetku mise, vlč. Zrno je kod centralnog križa na krndijskom groblju i spomenika podignutog u sjećanje na stradanja i patnje nekadašnjih stanovnika i logoraša Krndije, predvodio molitvu Očenaš.

„Danas usrdno i pobožno zazivamo Božje milosrđe nad naše pokojnike. Molimo da Bog ne gleda na njihove grijehe, nego na Krista, našeg Spasitelja i na vjeru njegove Crkve. Ali molimo također i jedni za druge, da Gospodin ovaj naš ovozemni život ispuni smislom. Upravo kako veli današnje bogoslužje: Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima. Ne tražimo ispraznu nadu, nego samo da se i na nama ostvari Isusovo obećanje: Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. Zato i na ovom groblju molimo za sve pokojnike, ali posebno za one nevine i nedužne, zatočene i protjerane, mučene i ubijene logora Krndija, za sve koji su vjerujući u Gospodina živjeli svoju vjeru“, naglasio je župnik Zrno.

Članovi Zemeljske udruge Podunavskih Švaba, ogranka Đakovo položili su pred spomenikom cvijeće i upalili svijeće, a dan prije je to učinila Općina Punitovci.

Na koncu je župnik u ophodu blagoslovio grobove, kao i grobove onih koje nitko ne obilazi, grobove nekadašnjih stanovnika napaćene Krndije.