Budi dio naše mreže
Izbornik

Dva vatrogasca ozlijeđena pri saniranju objekata od potresa

Zagreb (IKA)

Preko 400 vatrogasaca iz Sisačko-moslavačke županije i oko 500 vatrogasaca iz drugih županija nastavlja s intervencijama na području Petrinje, Gline, Siska, Majura i okolnih mjesta. Prilikom rada na objektima dvojica vatrogasaca iz DVD-a Kupinečki Kraljevec i Gračani su ozlijeđena, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

“Vatrogasne snage su tijekom dana 2. siječnja te u noći s 2. na 3. siječnja nastavile s aktivnim radom na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Vatrogasci rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Tijekom jutra su obavljene smjene ljudstva s dopunom snaga i također otpuštanjem na odmor dijela snaga. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice”, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

Tijekom 2. siječnja, osim svih raspoloživih vatrogasnih snaga Sisačko-moslavačke županije, bilo je angažirano ukupno 488 vatrogasaca sa 122 vatrogasnih vozila iz 17 drugih vatrogasnih zajednica županija te Državna vatrogasna intervencijska postrojba Dubrovnik HVZ-a. Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, a saniranje posljedica ovog razornog potresa vatrogasne snage (uz svakako i HGSS, Oružane snage RH, Crveni Križ i dr.) nastavljaju dokle bude potrebe za njihovim angažiranjem.

Na teren stiže i psiholog
Rad vatrogasaca se odvija u teškim uvjetima, na oštećenim objektima i velikoj visini gdje stalno prijeti opasnost od urušavanja i pada predmeta. Prilikom rada na objektima 2 vatrogasca iz DVD-a Kupinečki Kraljevec i Gračani su ozlijeđena. Do sada je ukupno ozlijeđeno šest vatrogasaca. Ozlijeđeni su i vatrogasci JVP Split, DVD-a Otočac,  DVIP-a Dubrovnik te DVD-a Novalja. “Pošto ovakvi uvjeti rada izazivaju težak psihički napor za sve službe uključene u spašavanje, u pomoć vatrogascima raspoređenima na terenu stiže psiholog”, priopćili su iz HVZ-a.
“Hrvatska vatrogasna zajednica osigurala je pružanje psihološke potpore vatrogascima na terenu, s posebnim naglaskom na ozlijeđene vatrogasce” rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

U  Zagrebu preko 500 intervencija
Nastavljena je sanacija posljedica potresa i u susjednim županijama. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba tijekom 2. siječnja imali su 80 tehničkih intervencija. Do sada je odrađeno preko 500 intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Istovremeno, značajne snage iz Zagreba su angažirane i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vatrogasci s područja Zagrebačke županije zabilježili su 2. siječnja 50 tehničkih intervencija.