Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvanaesti utorak u čast sv. Antunu na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu u tijeku je pobožnost „13 utoraka“ uoči svetkovine župnog zaštitnika, a dvanaestog utorka 31. svibnja euharistijsko slavlje predvodio je župnik Župe Bezgrešnog Srca Marijina u Vinkovcima fra Matija Antun Mandić.

Fra Matija se u homiliji posebno osvrnuo na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, rekavši: „Svaki put kad molimo Zdravo Marijo, Anđeo Gospodnji, svaki put kad se sjetimo naše majke Marije, onda se svaki put u njezinom srcu stvara isti osjećaj kakav je osjetila kad ju je anđeo Gabrijel posjetio i rekao joj ‘Zdravo Marijo, milosti puna, blagoslovljena ti među ženama’. Ili kada ju je Elizabeta pozdravila. Kako je zapjevalo njezino srce i duša. Svaki put kada molite Zdravo Marijo i kad se sjetite naše nebeske majke, uvijek se sjetite da se u njezinom srcu i duši stvara velika radost i sreća. Želite li vi da naša Majka Marija bude sretna? Naravno da želite! Zato vas potičem molite redovito Zdravo Marijo, Anđeo Gospodnji. Svaki dan gledajte jedan lijepi osmjeh staviti na njezino lice. O koliko ćemo velike milosti dobiti kada naša majka Marija vidi da joj želimo donijeti radost. Zbog naših ljudskih slabosti puno puta ju žalostimo. Svaki put kad se trudimo živjeti po zapovijedima njezina Sina onda ju veselimo“.

Spomenuo je da je su i sv. Antun kao i cijeli franjevački red bili veliki štovatelj Blažene Djevice Marije. „Naš narod časti Blaženu Djevicu Mariju kao kraljicu Hrvata. A Zagrepčani ovaj dan slave zaštitnicu Majku Božju od Kamenitih vrata. Danas je dan Blažene Djevice Marije i sve nas to obvezuje da tako i živimo, da joj donosimo radost. Koliko tek milosti možemo zadobiti po molitvi krunice“, kazao je fra Matija.

U propovijedi se dotaknuo osjećaja ljudske nedostojnosti, poručivši: „Mi ljudski nismo dorasli ničemu. Nama nisu moguće mnoge stvari. Imamo svoje ograničenosti, slabosti. Ali, ne i Bogu. Bogu je sve moguće. Bog može preko mene i tebe učiniti velike stvari. Ako je Bog pozvao, tko sam ja da sumnjam. Kad čitamo Sveto pismo vidimo da Bog baš voli takve malene i ponizne“.

Kazao je da sv. Antun ne bi bio tako vrsni propovjednik da se nije predao Duhu Svetomu, Bogu. Mudrost koju je imao također mu je došla od Boga. „I današnji evanđeoski ulomak osim što nas poziva na veliku pobožnost Blaženoj Djevici Mariji poziva nas da ju nasljedujemo u poniznome predanju Gospodinu. Bog ima neki plan s nama, naše je da mu se prepustimo“, pojasnio je.

Fra Matija je istaknuo da pročitani evanđeoski ulomak poziva vjernike da pomažu jedni drugima. „Marija je bila trudna, ali je učinila ono što je mogla učiniti, i samom svojom blizinom, i ako je donijela čašu vode, puno je učinila Elizabeti. I nas štovatelje Blažene Djevice Marije poziva taj ulomak da i mi učinimo u skladu sa svojim mogućnostima. Ako je to i samo čaša vode neka bude od srca. Svaki od nas može barem nešto učiniti, a posebno možemo puno učiniti za ljudski život. Puno se razgovara i piše o toj temi posljednjih mjesec dana. Ima puno sv. Elizabeta koje su u ‘poodmakloj dobi’ i potrebna im je pomoć i ne znaju što učiniti. Treba im pomoći, pomoći čedu u utrobi, koje se još nije rodilo, a svjesno je svega. Mi štovatelji sv. Antuna i Blažene Djevice Marije trebamo pomagati roditeljima, zauzimati se za život od začeća“, zaključio je fra Matija Antun Mandić.

Misu su koncelebrirali župnik fra Roko Bedalov i župni vikar fra Ivan Marija Lotar.