Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumensko hodočašće kardinala Bozanića i mitropolita Perića od zagrebačke katedrale do saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić susreo se u utorak 12. siječnja s pravoslavnim zagrebačko-ljubljanskim mitropolitom Porfirijem Perićem u Uredu zagrebačkog nadbiskupa u Zagrebu, Kaptol 29.

Uz kardinala Bozanića susretu su prisustvovali pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, a uz mitropolita Perića susretu su prisustvovali protonamjesnik Bogoljub Ostojić te đakon Petar Kozakijević.

Kardinal i mitropolit razgovarali su o aktualnoj situaciji u kojoj žive vjernici obiju Crkava, obilježenoj pandemijom i potresima koji su pogodili Zagreb i širu okolicu te sisačko, petrinjsko, glinsko i pokupsko područje.

Nakon razgovora razgledali su zagrebačku katedralu, gdje su zastali u molitvenoj tišini.

Kardinal je mitropolita upoznao s razmjerima šteta koje su se u potresima dogodile na katedrali te predstojećim koracima u sanaciji. Po obilasku katedrale, mitropolit je obišao i u potresu teško oštećen nadbiskupski dvor, upoznavši se s razmjerima šteta koje su prouzročili potresi.

Po obilasku katedrale i nadbiskupskog dvora mitropolit Perić i kardinal Bozanić obratili su se okupljenim predstavnicima medija.

Mitropolit je okupljenim medijskim predstavnicima rekao da je ostao iznenađen razmjerima šteta na katedrali i nadbiskupskom dvoru, istaknuvši kako je „šteta tolika da se ljudi trebaju angažirati, ne samo oni koji su vjernici, nego i država mora obratiti pažnju na ovakav velebni hram i spomenik od nacionalnog značaja. Rekao bih i spomenik kulture koji nadilazi granice Hrvatske“.

Obraćajući se okupljenim medijskim predstavnicima kardinal je istaknuo da je ovo redoviti susret, ali ima jedno specifično značenje.

„Ovo je ekumensko hodočašće od zagrebačke katedrale do pravoslavnog hrama i to uoči Osmine za jedinstvo kršćana. Tako da mi ovdje hodamo kao vjernici, kao biskupi koji u isto vrijeme gledamo na patnju ljudi, ali i na pomoć koja dolazi od Boga“, rekao je kardinal, istaknuvši kako su u prvom planu ljudi, njihovo zbrinjavanje, apeliravši da „učinimo sve što se može, posebno za one koji nemaju krov nad glavom“.

Nakon izjava medijima, kardinal i mitropolit nastavili su preko Trga bana Josipa Jelačića i Ilicom svoje hodočašće prema sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjega, gdje su zastali u molitvi, a potom je mitropolit upoznao kardinala sa štetama koje su pogodile sabornu crkvu i eparhijski centar. Po završetku hodočašća, kardinal i mitropolit zadržali su se u razgovoru u prostorima Eparhije.

U potresima stradalo više od sto crkava i mnogo pravoslavnih hramova

U potresima koji su u ožujku pogodili Zagreb i širu okolicu te u potresima u prosincu  koji su teško pogodili sisačko, petrinjsko, glinsko i pokupsko područje, ali ponovno i Zagreb i širu okolicu oštećen je velik broj sakralnih objekata.

Prema riječima mitropolita Perića u potresima je stradalo mnogo pravoslavnih hramova od kojih su dva potpuno srušena.

Prema dosad pristiglim izvještajima, u potresima na području Zagrebačke nadbiskupije stradalo je više od osamdeset crkava, dok je na području Sisačke biskupije prema dosadašnjim izvješćima stradalo oko trideset crkava.