Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko slavlje i donatorska večera na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Euharistijsko slavlje za dobročinitelje Pučke kuhinje na Svetom Duhu u nedjelju 11. lipnja u bazilici sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu predvodio je ravnatelj Doma sv. Antuna i voditelj Pučke kuhinje fra Vladimir Vidović. Nakon mise održana je donatorska večera u samostanskom klaustru.

„Danas ćemo, draga braćo i sestre, kao zajedničku nakanu svih nas ovdje okupljenih, posebno moliti za sve dobročinitelje Pučke kuhinje, za sve vas koji redovito pomažete naše djelovanje na jednom kućnom broju iznad, na Svetom Duhu 33. Mnogo je onih, draga braćo i sestre, koji su pokucali i danas kucaju na vrata našega Samostana i naše Pučke kuhinje još od 27. travnja 1995. godine do dana današnjega“, rekao je fra Vladimir uvodeći u misno slavlje drugoga dana trodnevnice sv. Antunu.

Osvrćući se na naviješteno Evanđelje (Mt 9, 9-13), voditelj Pučke kuhinje poručio je okupljenima da su „u školi ljubavi sv. Antuna Padovanskoga“. „Ta škola ljubavi sv. Antuna je ponajprije bitna i nama jer je sv. Antun upio to Evanđelje“, kazao je.

Govoreći kako je Isus pogledao carinika Mateja, propovjednik je rekao da pogled govori rječitije nego bilo što drugo. „Taj pogled se dogodio između Isusa i Mateja. Pogledao je Isus Mateja i stvar je bila riješena – ovaj odmah ustaje i polazi za njim. I ostavlja sve“, rekao je fra Vladimir.

Upitao je što to Gospodin želi reći pogledom i riječima „Pođi za mnom“ te je ustvrdio da želi ohrabriti sve da mu se stave u službu te da budu u službi istine, ljubavi i Krista Gospodina.

Osvrćući se na brojne predrasude koje današnji čovjek ima, fra Vladimir je rekao da „Isusova škola, koju je sv. Ante jako dobro razumio, drugačije govori – da gledaš ovaj svijet Kristovim očima, da se ne bojiš toga pogleda koji će potaknuti sve promjene u tvome životu i srcu i da kreneš naprijed“.

„Pozvao je carinika, družio se s bludnicama, ručao s javnim grešnicima. To je bio Isus Krist, jer je u svome srcu i svome životu živio istinu o sebi i bio je Ljubav. I u tu Ljubav je onda mogao pozivati i danas poziva preko svih nas sve ljude da sjednu s njim, s Kristom za stol ljubavi – euharistijski stol koji je danas u središtu i ove crkve, a treba biti u središtu i našega života“, kazao je propovjednik.

„Hajdemo pokušati promijeniti nešto u svome životu. Hajdemo temeljem ovoga Evanđelja svjedočiti i živjeti svoju ljubav, pristupati samome Gospodinu s povjerenjem da će nas on iz ropstva grijeha povesti u slobodu – u slobodu koja nema granica jer je on srušio sve granice i barijere“, potaknuo je voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Homiliju je zaključio poticajem vjernicima da na temelju naviještenog evanđeoskog ulomka, u školi ljubavi sv. Antuna, počnu pisati „svoje malo evanđelje ljubavi“.

„To ti je domaća zadaća, to malo evanđelje ljubavi u tvome životu. Tu radosnu vijest, tu ljubav koju si doživio, da bilježiš, razmišljaš, nadahnjuješ se njome. Još važnije – živiš i svjedočiš. Jer prolazio je Isus i prolazi i danas. I ovdje je prisutan. Gleda nas, gleda te i poziva te u službu. Odazovi se tom Kristovom pozivu. Budi s njim, budi radostan, budi hrabri navjestitelj radosne vijesti u evanđelju svoga vlastitoga života“, zaključio je fra Vladimir.

Na kraju euharistijskog slavlja, zahvalio je svim suradnicama i suradnicima, volonterima i svima koji pomažu. „Volimo u Pučkoj kuhinji reći da nema ni velikih ni malih donatora. Ima samo mnogo ljubavi koja se dariva i koja se dijeli, a ljubav je tu da se dijeli“, kazao je voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu

Liturgijsko pjevanje predvodio je Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koji je potom u bazilici održao koncert, a u samostanskom klaustru upriličena je donatorska večera čiji prihod ide za potrebe Pučke kuhinje.