Budi dio naše mreže
Izbornik

Euharistijsko slavlje pred Spiljom ukazanja

Lurd (IKA)

Sudionici 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja slavili su euharistiju u četvrtak 16. svibnja pred Spiljom ukazanja u Lurdu. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan, uz koncelebraciju vojnog ordinarija iz BiH Tome Vukšića, generalnih vikara Vojnih ordinarijata u RH i BiH, don Marka Mede i mons. Željka Čuturića, vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika. Pjevala je Klapa HRM-a „Sv. Juraj“.

Uz brojne hodočasnike, na misi su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, zapovjednik hodočašća i zapovjednik HRZ brigadni general Mato Mikić, zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP i zamjenik glavnog ravnatelja u MUP Jozo Šuker, zamjenik zapovjednika hodočašća i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli te zapovjednik postroja hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH Marinko Romić.

Biskup Bogdan u homiliji je rekao kako stoje na mjestu gdje je davne 1858. godine započela tiha obnova svijeta ukazanjem Majke Božje Bernardici Soubirous: „Tim ukazanjem ovdje se na osobit način dodirnulo nebo i zemlja, dotaknulo naravno i nadnaravno, ljudsko i božansko, vremenito i vječno. Od tada do danas ovo mjesto postaje trajno središte duhovnih i tjelesnih milosti koje Bog po Bezgrešnoj Djevici udjeljuje pobožnim vjernicima sa svih strana svijeta“. Biskup je istaknuo kako se Gospa za izvršenje svoje poruke poslužila djevojčicom, siromašnom mlinarevom kćerkom. Bog i Majka Božja izabiru malene i ponizne. U njihovim očima povlašteno mjesto imaju samo ponizne duše, rekao je mons. Bogdan.

Svratio je pozornost na posebne znakove koji obilježavaju hodočašće u Lurd. Najprije je to špilja ukazanja. Mnogi hodočasnici dolazeći u Lurd dodiruju stijenu u pećini ukazanja. Ne radi se o magijskom prijenosu moći ozdravljenja, nego je to pokazatelj želje „da budemo bliži Bogu kojeg se i u Svetome pismu naziva našom Stijenom“, rekao je.

„I ove ćemo godine zapaliti zavjetnu svijeću u ovom svetištu. Svjetlo je sveprisutan znak i simbol u povijesti spasenja. Dok je stanje ropstva grijehu opisano simbolom tame, naše je otkupljenje opisano simbolom svjetla. Tako je Isus Krist svjetlo koje prosvjetljuje tamu ovoga svijeta“, pojasnio je mons. Bogdan. Biskup je naglasio da su tisuće svijeća u rukama hodočasnika u lurdskim procesijama znak nade, nade u pobjedu dobra nad zlim i svjetla nad tamom.

Konačno, voda: „Za vrijeme ukazanja 25. veljače 1858. godine Blažena Djevica Marija je rekla Bernardici: ‘Pijte iz izvora i umijte se!’ Ovaj je poziv upućen svakom hodočasniku pa tako i nama“. Ova voda je posebna po čudesnim ozdravljenjima koja su se dogodila u dodiru s vodom iz ove pećine. Biskup je na kraju podsjetio na riječi sv. Bernardice koja je rekla da se ova voda uzima kao lijek. Moramo imati vjeru i moramo se moliti jer voda ne bi bila učinkovita bez vjere, rekao je.

Uslijedilo je tradicionalno fotografiranje za službenu fotografiju 27. vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd.

Nakon mise pred Spiljom ukazanja, hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na brežuljku Espelugues, tzv. lurdskoj Kalvariji. Križni put predvodio je biskup Bogdan u zajedništvu s biskupom Vukšićem.

Za molitvu je ove godine izabran „Križni put oca i majke“ kojeg je priredila Splitsko-makarska nadbiskupija u povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Prigodne tekstove meditacije kod petnaest postaja čitali su vojnici, policajci i branitelji, a molitve su izgovarali vojni ordinariji te vojni i policijski kapelani. Hrvatski hodočasnici su od postaje do postaje križnog puta nosili veliku zavjetnu svijeću, a također su to činili i hodočasnici iz Bosne i Hercegovine.

Po završetku pobožnosti, prigodni nagovor uputio je biskup Vukšić. Rekao je kako se ističu dva glavna lika križnog puta. Prvi je Isus Krist koji ostaje vjeran svome Ocu unatoč patnjama, napuštenosti, izdaji i kušnjama. Sin Božji po ustrajnosti u poslušnosti Ocu spašava ovaj svijet. Time daje primjer koji treba slijediti. Drugi glavni lik križnoga puta je Marija, Blažena Djevica i Majka Božja. Ona osobito podsjeća na potrebu zdravih obitelji u Hrvatskoj. Biskup Vukšić podsjetio je na važnost obitelji, rekavši da majka i otac imaju uzvišeni poziv suradnje s Bogom u stvaranju novog čovjeka, nove slike i prilike Božje. Podsjetio je na lošu demografsku situaciju u Hrvata i pozvao na molitvu kako bi se to promijenilo.

Zavjetnu svijeću u Gospinu svetištu, uz vojne počasti, zapalili su zapovjednik hodočašća brigadni general Mikić i ministar obrane Krstičević. Plamen svijeće upaljen je za sve poginule, umrle i nestale pripadnike Hrvatske vojske, policije i branitelja. Zavjetnu svijeću hodočasnika Bosne i Hercegovine zapalio je zapovjednik hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH Marinko Romić.

U popodnevnim satima hrvatski hodočasnici sudjelovali su u pokorničkom bogoslužju u crkvi Sv. Bernardice. Bogoslužje je predvodio biskup Vukšić. U svjetlu Božje Riječi (Izl 20,1-17; Mk 12,28-34) biskup je održao nagovor koji je bio poput ispita savjesti za pristupanje sakramentu ispovijedi.

Naglasio je kako čovjek mora poštovati Božje prvenstvo na nebu i na zemlji te slijediti njegove zapovijedi. Prve tri Božje zapovijedi govore kako izabrani narod treba živjeti svoj odnos s Bogom. Objasnio je kako „te zapovijedi od nas zahtijevaju da ne obožavamo druge stvari doli Boga, da ne psujemo Boga te da svetkujemo dan Gospodnji što znači i omogućiti radnicima u našoj domovini da imaju nedjelju posvećenu misi i Bogu“.

Ostalih sedam zapovijedi odnose se na međuljudske odnose. Poštovati oca i majku – u posebnom smislu danas to znači ne ostaviti ih kao stare da budu sami u domu. Ne ubiti pak znači ne „ubiti“ riječima i u psihološkom smislu. Biskup je nadalje stavio naglasak na krepost čistoće, istinoljubivosti i marljivosti u radu. Sve te zapovijedi Isus sažima u dvije zapovijedi ljubavi: „Prva je: Slušaj Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.“ (Mk 12,29-31).

Nakon pokorničkog bogoslužja, hodočasnici su pristupili ispovijedi.