Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski zastupnici osudili uhićenje nikaragvanskoga biskupa Alvareza

Bruxelles (IKA)

U rezoluciji Europskoga parlamenta usvojenoj u petak 15. rujna najoštrije se osuđuje represija i uhićenja pripadnika Rimokatoličke Crkve u Nikaragvi, posebice uhićenje biskupa Rolanda Álvareza.

Rezolucija je usvojena s velikom većinom glasova (538 za, 16 protiv i 28 suzdržanih) na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Između ostaloga, traži se od nikaragvanskoga režima da odmah okonča represiju i ponovno uspostavi potpuno poštovanje svih ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja, vjeroispovijesti i uvjerenja. U rezoluciji se „odbacuje i oštro osuđuje stalno pogoršanje stanja u Nikaragvi i eskalaciju represije nad Katoličkom Crkvom“.

Europski parlamentarci zatražili su od tamošnjeg režima trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu te poništenje svih sudskih postupaka protiv članova Katoličke Crkve, uključujući zatvorske kazne.

Svi hrvatski europarlamentarci, osim jednoga, kao i većina političkih skupina u Europskom parlamentu, podržali su rezoluciju, a upravo je hrvatska zastupnica Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a inicirala raspravu o toj temi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta te je vodila pregovore.

U raspravi na plenarnoj sjednici 14. rujna zastupnica Zovko slučaj uhićenja biskupa Alvareza pod optužbom za organiziranje „destabilizirajućih i provokativnih“ aktivnosti nazvala je još jednim primjerom progona Katoličke Crkve i njezinih vjernika u Nikaragvi. „Odrasla sam sa sličnim pričama koje je komunistički režim radio u mojoj zemlji“, rekla je Zovko osvrnuvši se na slučaj biskupa Petra Čule koji je bio u zatvoru deset godina jer je htio izgraditi katedralu u Mostaru, što nije bilo dopušteno do osamdesetih godina prošloga stoljeća. Osim toga, Zovko je spomenula i blaženoga kardinala Alojzija Stepinca koji je otrovan u pritvoru jer je branio prava svog naroda i slobodu vjere. Istaknula je da među političkim grupacijama postoji razumijevanje koliko je važno govoriti protiv progona kršćana i Katoličke Crkve. Svoje izlaganje zaključila je citatom bl. Stepinca: „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.“