Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Miljenko Šteko predvodio slavlje Tavelićeva u Rimu

Rim (IKA)

Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima organizirao je 13. studenog proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, prezbitera i mučenika, ujedno Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata.

Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, predslavio je fra Miljenko Šteko, gvardijan Međunarodnog zavoda “Antonianum” u Rimu, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Koncelebrirali su rektor zavoda Marko Đurin, ravnatelj Salezijanskog instituta svetog Tarzicija don Pejo Orkić, te ostali svećenici koji su u Rimu na studiju ili službi.

U prigodnoj homiliji fra Miljenko istaknuo je da je uvijek dobro i lijepo biti okupljen u Gospodinu, a na poseban način to vrijedi za Hrvate okupljene u crkvi sv. Jeronima, “koja odiše skladom sakralne umjetnosti”.

Potom je naglasio da je svaka misa ukrašena nazočnošću samoga Gospodina Isusa, “te nas isto tako sjedinjuje i sa svetima. U tom duhu mi u ovoj liturgijskoj proslavi dohvaćamo našeg svetog Nikolu Tavelića koji se uvelike raduje što i stoljećima nakon njegove smrti ima sunarodnjaka koji mu se i ovdje u Rimu mole za zagovor.”

Spomenuvši ukratko najvažnije stvari iz njegova životopisa, prisjetio se njegova proglašenja svetim u Rimu 1970. godine za koje je netko zapisao da je procvjetalo Proljećem našem narodu.

Nastavivši svoje primišljanje na temelju liturgijskih čitanja 33. nedjelje kroz godinu, a na poseban način evanđeoskog odlomka, u kojem Isus ne tješi svoje učenike lažnim obećanjima nego im otvoreno govori što će ih zadesiti ako budu Njegovi, a to je progonstvo, istaknuo je kako se isto dogodilo i Nikoli Taveliću i njegovoj braći prigodom mučeništva.

S druge strane, Isus učenike šalje upravo u takav svijet da da mu donese Božju riječ. To je ono što su činili toliki Isusovi učenici tijekom dva tisućljeća i na što su vjernici pozvani činiti i danas.

U tom smislu fra Miljenko je istaknuo poticaj i primjer pape Franje koji i na tu nedjelju, kada se slavi ujedno Svjetski dan siromaha, želi Crkvu koja malenima, rubnima i siromašnima neće samo govoriti o Kristu nego i živjeti Krista među njima te da cijela Crkva postane Crkva življenoga Evanđelja.

Potom je pozvao na povratak Evanđelju što sasvim sigurno nije lak put, ali je jedini ispravni, na način da u čovjeku pokraj sebe koji je u potrebi prepoznamo njegovu bol i pružimo mu ono što mu možemo dati: utjehu, nadu, lijepu riječ.

Na kraju mise rektor Đurin zahvalio je fra Miljenku Šteki na predslavljenju te na prigodnoj homiliji, kao i svima koji su na različite načine doprinijeli svečanosti slavlja, a ujedno je i pozdravio sve nazočne svećenike, redovnike i redovnice, studente i studentice, a na poseban način studente koji su ove godine započeli svoj boravak u Rimu. Zahvalio je i svima koji su dali svoj doprinos u pripremi jubilarnog 50. izdanja Hrvatskog rimskog adresara 2022./2023. koji je na kraju mise predstavio Mišel Kovačević, svećenik Varaždinske biskupije, član Zavoda sv. Jeronima.

Susret je, nakon mise i predstavljanja adresara, završio zajedničkim druženjem u prostorijama Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.