Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Miljenko Vrabec najavio devetnicu sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu fra Miljenko Vrabec najavio je u ponedjeljak 3. svibnja u emisiji „Aktualno“ HKR-a proslavu blagdana sv. Leopolda Mandića i devetnicu koja će mu prethoditi te 20. obljetnicu župe.

Devetnicom od 3. do 11. svibnja i euharistijskim slavljem 12. svibnja, poštujući sve epidemiološke mjere, Župa sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi proslavlja blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i 20. obljetnicu osnutka župe.

Svakog dana devetnice misu u 19 sati predvode mlađi svećenici, najavio je fra Miljenko Vrabec. Tako će od 3. do 5. svibnja misno slavlje predvoditi povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek, od 6. do 8. svibnja nacionalni duhovni asistent Franjevačke mladeži i Franjevačkog svjetovnog reda fra Franjo Vuk, OFM te od 9. do 11. svibnja župnik župe Presvetog Srca Isusova u Zadru fra Bojan Rizvan, OFM.

Na blagdan 12. svibnja mise će se slaviti u 7.30, 11 i 19 sati. Dekanatsku misu u 11 sati predvodi i propovijeda upravitelj svetišta Majke Božje Remetske u Zagrebu o. Antonio Ćirko. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje blagdana u 19 sati predvodi pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

Fra Miljenko je istaknuo da će se misna slavlja moći pratiti i putem prijenosa uživo na Facebook i YouTube stranici Župe. Najavio je i proslavu 20. obljetnicu Župe. „Živa smo zajednica, povezani smo s ljudima. Mi kapucini smo rasli s Dubravom i tamo smo od 1941. godine. Te nas je godine kardinal Stepinac premjestio s Gornjega grada“, rekao je fra Miljenko te istaknuo da je tada u zagrebačkoj Dubravi bilo samo nekoliko kuća.

„Svojevremeno smo imali župu od 60 tisuća vjernika, dok nisu osnovane nove župe na tome području. U našoj župi ima vjernika iz svih krajeva Hrvatske, a imamo i mnogo višečlanih obitelji“, istaknuo je.

Govoreći o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, istaknuo je da je taj svetac jako blizak hrvatskome narodu. „To se pokazalo 2016. kada je u Zagrebu boravila relikvija njegova tijela i 2018. kada je tijelo boravilo i u drugima gradovima. Naši kapucini iz Padove ostali su iznenađeni koliko Hrvati štuju sv. Leopolda Mandića. Bilo je more hodočasnika“, rekao je fra Miljenko.

Između ostaloga, fra Miljenko je predstavio i monografiju „Sveti Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu, 13.-18. travnja 2016.“ koja svjedoči o tim događajima. „Ona je lijep dokument vremena koji svjedoči o svim događajima koji su se zbili u tim danima“, istaknuo je te, između ostaloga, posvjedočio o važnoj ulozi sv. Leopolda Bogdana Mandića i u njegovom životu.

Cijelu emisiju možete poslušati na poveznici.