Budi dio naše mreže
Izbornik

Franjo i Benedikt XVI. na dar dobili jaslice iz Bavarske

Vatikan (IKA)

Udruga prijatelja bavarskih jaslica (Verband Bayerischer Krippenfreunde) je tijekom održavanja međunarodne „Izložbe 100 jaslica u Vatikanu“ na Trgu sv. Petra, darovala jaslice za papu Franju te za papu emeritusa Benedikta XVI.

Udruga je jaslice iz Benediktove rodne Bavarske darovala tijekom hodočašća u Rim, na kojem je članove predvodio predsjednik mons. Martin Martlreiter. Njima se pridružio i regensburški biskup Rudolf Voderholzer. Dvoje jaslice, dar Udruge papi emeritusu i papi Franji, uručene su tajniku Benedikta XVI. nadbiskupu Georgu Gänsweinu u prostorijama Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.

Biskup Voderholzer se na svetkovinu Bezgrješne, u nazočnosti mons. Gänsweina, i susreo s Benediktom XVI., prenijela je Catholic News Agency.

Istovremeno se u Berninijevim kolonadama na Trgu sv. Petra, četvrtu godinu zaredom, u organizaciji Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, održava Izložba 100 jaslica u Vatikanu. Izložbu je 5. prosinca otvorio predsjednik Papinskog vijeća nadbiskup Rino Fisichella. Ove godine partner izložbe je Republika Kina na Tajvanu koju je na otvorenju predstavljao veleposlanik pri Svetoj Stolici Matthew Shieh-Ming Lee. Na svečanosti otvorenja nastupila je plesna skupina Yang Yu Lin izvevši tradicionalne tajvanske plesove u kombinaciji sa suvremenim plesom.

Izloženo je ukupno 126 jaslica iz cijelog svijeta. Među zastupljenim zemljama su i Hrvatska, te Italija, Njemačka, Slovenija, Slovačka, Kazahstan, Peru, Indonezija, Urugvaj, Kolumbija, Sjedinjene Američke Države… Također su izložene jaslice iz nekoliko rimskih župa te 30-ak škola iz pokrajine Lazio.

Jaslice su izrađene od raznih materijala poput papira, tkanine, pluta i drva te onih manje uobičajenih. Među izlagačima je i proizvođač čokolade Il Cioccolato dei Trappisti koji su prikaz Isusova rođenja napravili od 100 kilograma čokolade.

Hrvatsku od 1996. godine predstavlja Etnografski muzej Zagreb. Ove godine poslane su jaslice „Božić u Bistri“ autora Perice Novosela iz Bistre.

Prva Izložba 100 jaslica održana je u Rimu na Piazzi del Popolo 1976. godine, a 2018. premještena je u Vatikan, objavio je Vatican News.