Budi dio naše mreže
Izbornik

Glasnogovornik HBK: I dalje treba poštivati Odredbe hrvatskih biskupa o sprječavanju širenja zaraze koronavirusom

Zagreb (IKA)

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, u srijedu 8. travnja istaknuo je kako i dalje treba poštivati odredbe hrvatskih biskupa o sprječavanju širenja zaraze koronavirusom, rekavši kako je “to jedna od njihovih najtežih odluka proizašla prije svega iz osjećaja odgovornosti za život vjernika i svih građana”.

„Na osnovu tih odredaba svećenici slave mise bez sudjelovanja zajednice. Otkazana su slavlja sakramenata i većina drugih stvari koje se odnose na naš crkveni život. To je sve učinjeno iz osjećaja suodgovornosti jer se moramo brinuti jedni za druge. I sam Krist nam je rekao da je došao ‘da život imaju u izobilju da ga imaju’ (Iv 10, 10). Evo mi na ovaj način želimo štiti život. Često znamo reći kako želimo štititi život od začeća do naravne smrti, ali želimo ga zapravo štititi u svim njegovim fazama“, rekao je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Podsjetio je da su hrvatski biskupi 7. travnja uputili i zajedničku uskrsnu poruku vjernicima u kojoj su na osobit način izrazili molitvenu blizinu, zahvalnost i odali priznanje „onima koji svojim služenjem svjedoče istinsku ljubav prema čovjeku“. I tom su prilikom nabrojali sve one koji se ovih dana nalaze na prvoj crti. To su liječnici i medicinske sestre, državni dužnosnici, policajci i vojnici, medijski djelatnici, vatrogasci, trgovci i volonteri, te su  svima ostalima zahvalili što su pokazali spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu.

Ancić je izrazio sućut i blizinu obiteljima koje su izgubile svoje najdraže uslijed ove epidemije.

Čestitao je blagdan Pesaha Židovima koji započinju slavlje toga svojeg velikog blagdana.

Kršćanima je zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs. Zaključio je sa završnom porukom biskupa iz odredaba od 19. ožujka u kojima su citirali Poslanicu Rimljanima sv. Pavla Apostola (Rim 12, 12): Ovih dana svi skupa budimo postojani u molitvi, u ovoj nevolji koja nas je snašla budimo strpljivi, a u nadi da će nas ova kušnja proći, i sigurno će proći, ne budemo tjeskobni nego radosni. I da više budemo ljudi jedni drugima.