Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnji pastoralni skup hrvatskih svećenika i časnih sestara iz Kanade i SAD-a

Calgary (IKA)

Zajedničkim izletom u Banff, planinsko i turističko odredište u okolici Calgaryja, u četvrtak, 13. listopada završio je Godišnji pastoralni skup hrvatskih svećenika i časnih sestara iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, na kojemu je sudjelovalo ukupno 23 svećenika i časnih sestara.

Skup je počeo u ponedjeljak 10. listopada u popodnevnim satima uvodnim pozdravima domaćina župnika Hrvatske katoličke župe Majke Božje Bistričke u Calgaryju vlč. Domina Vladića te organizatora skupa delegata Hrvatske inozemne pastve za Kanadu župnika HKŽ-a Mississauga vlč. Božidara Tenšeka, i delegata za SAD župnika HKŽ-a New York fra Nikole Pašalića. Skupu su se uvodno obratili i kotorski biskup Ivan Štironja, koji je tih dana bio u pohodu HKŽ-u Cleveland te nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić koji je održao i uvodno predavanje o aktualnom stanju i izazovima hrvatske inozemne pastve.

Prvoga dana susreta misu u zajedništvu s vjernicima HKŽ-a Calgary i sudionicima skupa predslavio je biskup Štironja, a propovijedao je ravnatelj Markić.

U utorak 11. listopada prvo predavanje održao je biskup Štironja koji je sudionike upoznao s bogatom kulturnom i duhovnom baštinom Kotorske biskupije.

Ravnatelj Markić je u svom predavanju govorio o oblicima, dosezima i izazovima sinodalnosti u Crkvi, dok je župnik HKŽ-a Toronto vlč. dr. sc. Mladen Horvat održao predavanje „Isus poučava svoje učenike: Mk 8,22 – 10,52“.

Drugoga dana susreta misu je predslavio također biskup Štironja, koji je uputio i prigodnu propovijed.

Trećeg dana susreta, u srijedu 12. listopada svećenici su se posvetili situaciji i pastoralnim izazovima u njihovim župama te su u moderiranom razgovoru razmijenili iskustva i poteškoće s kojima se susreću, među kojima se posebno ističe sve starija dob povjerenih im vjernika, kao i jezični izazovi u naviještanju mlađim naraštajima. Popodne su sudionici posjetili stolnu crkvu Naše Gospe u Calgaryju i središte grada, a navečer je misu u zajedništvu s brojnim vjernicima predslavio mjesni biskup William McGratten koji je izrazio priznanje hrvatskim pastoralnim djelatnicima za doprinos u naviještanju Radosne vijesti širom Kanade i SAD-a.

Dan je završio zajedničkom večerom i druženjem na kojem je sudjelovalo više od dvjesto vjernika.

Na skupu su sudjelovali i: dušobrižnik HKŽ-a Vancouver fra Dujo Boban, župnik HKŽ-a Edmonton vlč. Tomislav Fridl, vlč. Ilija Petković, vlč. Vinko Nenadić, s. Smiljana Delonga i s. Bernadette Copak iz HKŽ-a Oakvile, župnik HKŽ-a Hamilton vlč. Marko Štefanec, fra Robert Kavelj i fra Stipe Rotim iz HKŽ-a Norval, voditelj Hrvatske katoličke misije Montreal fra Stipe Renić, fra Lovro Šimić i s. Izabela Galić iz HKŽ-a New York, dušobrižnik u HKM-u Astoria vlč. Saša Ilijić te župnik HKŽ-a Cleveland vlč. Zvonko Blaško, a kao gosti susretu su se pridružili i o. Charbel Richard Grbavac iz San Pedra, kao i dvojica ukrajinskih grkokatoličkih svećenika iz Edmontona: vlč. Janko Herbut i vlč. Mihajlo Plančak.