Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor biskupa Rogića na svečanosti objave imenovanja mons. Glasnovića dubrovačkim biskupom

Zagreb (IKA)

Govor šibenskoga biskupa Tomislava Rogića na svečanosti objave imenovanja don Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom u utorak 30. studenoga u Šibeniku prenosimo u cijelosti.

Srdačno pozdravljam sve okupljene, biskupa u miru mons. Antu, generalnog vikara mons. Marinka, katedralnog župnika don Krešimira, kancelara biskupije don Josu, ravnatelja biskupijskog Caritasa don Antu, nazočne dekane iz cijele biskupije… i predstavnika odsutnih dekana redovnika fra Filipa, župnika Gospe van Grada.

Okupila nas je vijest koja je upravu u podne objavljena i kako nas je obavijestila Apostolska nuncijatura u Zagrebu, nuncij mons. Giorgio Lingua, da je sveti otac, papa Franjo imenovao – svećenika naše Šibenske biskupije, don Roka Glasnovića – za novog biskupa Dubrovačke biskupije.

Stoga s ovog mjesta šaljemo pozdrave Dubrovačkoj biskupiji, apostolskom upravitelju mons. Mati Uziniću i svemu kleru i vjernicima Dubrovačke biskupije.

Našem dragom i poštovanom don Roku Glasnoviću čestitamo od srca na ovom imenovanju i uzdižemo molitve Bogu za njegovo buduće služenje u Dubrovačkoj biskupiji.

Ovo imenovanje događa se na blagdan sv. Andrije apostola. Za njega Sv. pismo kaže da je bio brat sv. Petra. Bio je najprije učenik Ivana Krstitelja. Čeznuo je za upoznavanjem Boga. Bio je istinski Bogotražitelj. Kao takav imao je priliku susresti Krista koga je Ivan pokazao i objavio na Jordanu da je Isus JAGANJAC KOJI ODUZIMA GRIJEHE SVIJETA.

Nadalje, Andrija se opet pojavljuje u ulozi posrednika u trenutku kada Isus umnaža kruh i ribe za veliko mnoštvo. Kada drugi apostoli nisu znali što učiniti, Andrija dovodi Isusu dječaka s kruhom i ribicama. Nakon Duhova, predaja kaže, da je propovijedao po mnogim krajevima i na koncu bio razapet u Ahaji na križ u obliku slova “X” koji se po tome do danas zove “Andrijin križ”. Časte ga sve kršćanske Crkve Istoka i Zapada.

Upravo na njegov blagdan Bogu zahvaljujemo što je pogledao na našu Šibensku biskupiju i ondje pronašao svog vjernog slugu:

ŽIVOTOPIS –  Don Roko GLASNOVIĆ

Don Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku.

Osnovnu školu pohađao je u Janjevu na Kosovu (1985.-1990.) i u Šibeniku (1990.-1993.). Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku (1993.-1997.), a na Pravnom fakultetu u Splitu studirao je jednu godinu (1998. – 1999.).

Od 1999. do 2005. godine studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a od 2005. do 2008. godine nastavlja studij pastoralne teologije na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

Za svećenika Šibenske biskupije zaređen je 2. srpnja 2005.

Službe i dužnosti koje je obnašao:

  • 2008. – 2009.: Župnik u župi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Njivicama, Šibenik;

  • od 2008. pa sve do danas: Povjerenik za pastoral braka i obitelji;

  • od 2009.: Osobni biskupov tajnik biskupa Ivasa i poslije biskupa Rogića

  • 2012.: Član je Vijeća HBK za život i obitelj;

  • 2014. – 2017.: Upravitelj župe sv. Margarite u Jadrtovcu;

  • od 2017. – 2019.: Upravitelj župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja Blažene Djevice Marije na Žirju;

  • od 2017.: Ekonom Šibenske biskupije, ravnatelj Katoličkog školskog centra i predstojnik Biskupijskog ureda za škole.

Također je član svećeničkog vijeća Šibenske biskupije, ekonomskog vijeća biskupije, član je Povjerenstva za katolički školski centar i za Katoličku osnovnu školu. Osim hrvatskog jezika govori talijanski i engleski.

Dragi naš don Roko, u evanđelju čitamo kako se Andrija hitro odazvao na Isusov poziv, ostavio oca, lađu i mreže, krenuo u nepoznato, krenuo za Isusom.

I Ti krećeš novim putom služenja Crkvi u našem hrvatskom narodu. Crkva je jedna, rasprostranjena po biskupijama i narodima, ali jedna, sveta, apostolska, katolička – sveopća. Isprepletena i povezana čini jedno Kristovo mistično tijelo. Taj nevidljivi krvotok prenijet ćete na novu službu. Osjećat ćemo ovdje tvoj nedostatak na tolikim službama koje si odgovorno i zauzeto, s ljubavlju obnašao. Ali to će biti nužno kako bi Bog po tebi mogao djelovati sada u novoj ulozi.

Čestitamo na imenovanju za Dubrovačkog biskupa. Čestitamo i molimo, zahvaljujemo Bogu i s velikim poštovanjem gledamo na Tvoj ‘DA’ u ovim izazovnim vremenima. Neka te dobri Bog vazda čuva, hrabri, daje snage i razbora, strpljivosti i ustrajne molitve, oduševljenog služenja i potpunog predanja u Božje ruke. Neće nedostajati križa, ali neće nedostajati ni Božje milosti koja nas u našim slabostima liječi i krijepi. Svakodnevno predanje i svakodnevno otkrivanje čudesnih putova Božjih koji samo očima vjere postaju vidljivi. Ujedinjeni molitvom da nam Bog učvrsti vjeru, utvrdi pouzdanje i usavrši ljubav te po nama čini ono što je njemu milo.

Želim Ti da uvijek osjećaš njegovu blizinu, pomoć, providnost koja vodi Crkvu i upravlja put vječnog spasenja.

On, vječna Očeva Riječ, dođe trpjeti za nas i u otajstvu križa pokazati nam svu svoju Ljubav na putu u vječni život. Neka Ti Uskrsli podari snagu svog Duha, nadahne izgovorenu riječ, ispuni snagu volje i uvijek krijepi dobrotu srca.

Neka Te u tvom pastirskom radu krijepi zagovor nebeske Majke Marije, one koja je sve držala u svom srcu i nikada nije odustala sve stavljati u ruke svoga Sina!