Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor mons. Palića na objavi imenovanja Ranka Vidovića hvarskim biskupom

Hvar (IKA)

Pozdravna riječ hvarskog apostolskog upravitelja Petra Palića na objavi imenovanja Ranka Vidovića novim hvarskim biskupom, u Ordinarijatu Hvarske biskupije u četvrtak 4. ožujka 2021.

Poštovani biskupe u miru Slobodane,
Braćo svećenici i redovnici,
Poštovane sestre redovnice i suradnici u Biskupskom ordinarijatu!

Radosna srca Vas obavještavam da je papa Franjo imenovao novoga Hvarskog biskupa u osobi don Ranka Vidovića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, dosadašnjeg župnika Župe Gospe od otoka u Solinu.

Novom biskupu mons. Ranku Vidoviću danas iz sjedišta biskupije koja mu je povjerena radosno čestitamo na povjerenju koje mu je iskazao papa Franjo i poglavari Svete Stolice i želimo mu srdačnu dobrodošlicu u ime umirovljenoga biskupa Slobodana, 19 dijecezanskih i 8 redovničkih svećenika koji su pastoralno angažirani, u ime 6 (šestorice) umirovljenih svećenika, u ime 49 redovnica, 2 (dvojice) bogoslova i u ime oko 21.500 Kristovih vjernika laika na sva tri otoka naše biskupije: Hvaru, Braču i Visu.

Dok novom biskupu Ranku upućujemo čestitke i želimo dobrodošlicu, a budući da se njegovim imenovanjem upravljanje ovom biskupijom s moje strane bliži kraju, želim zahvaliti Gospodinu Bogu i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i vjernicima ove biskupije za nepune tri godine našega zajedničkog hoda u vjeri i izgradnji Kristova kraljevstva u ovome svijetu i ovome vremenu. Zbog današnjega imenovanja sam i osobno veoma radostan, najprije jer je ova biskupija dobila novoga pastira, a onda i što će mi skori prestanak službe u ovoj biskupiji omogućiti u potpunosti se posvetiti poslanju koje mi je papa Franjo povjerio u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji.

Drago mi je što ću mons. Vidoviću moći predati biskupiju u kojoj svećenici i redovnici marljivo i zauzeto, sukladno svojim mogućnostima i u zadanim uvjetima, pastoralno djeluju, te administrativno i financijski odgovorno posloženu i stabilnu. Ima posla i bit će izazova i za novoga biskupa, ali sam čvrsto uvjeren da će u otvorenoj suradnji sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sa svim vjernicima, te oslanjajući se na svoje bogato svećeničko i pastoralno iskustvo, znati primjereno odgovoriti na sve izazove koji ga očekuju.

Biskupu Ranku želimo dobrodošlicu i molimo da svaki njegov korak i pothvat u ovoj biskupiji bude blagoslovljen, a Isus Krist, jedini pravi i dobri Pastir, neka mu u njegovom služenju ovoj partikularnoj Crkvi bude uzorom!

Pratio ga zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Stjepana, pape i mučenika, sv. Prošpera, sv. Jurja i svih svetaca i svetica, zaštitnika naših župnih zajednica.

✠ Petar Palić, biskup
Apostolski upravitelj Hvarske biskupije