Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor nadbiskupa Barišića na objavi imenovanja Ranka Vidovića hvarskim biskupom

Split (IKA)

Govor splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Marina Barišića na objavi imenovanja Ranka Vidovića novim hvarskim biskupom, u četvrtak 4. ožujka 2021.

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji!

Ponovno je Božja Providnost svrnula svoj pogled na prezbiterij Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi izabrala Pastira za jednu partikularnu Crkvu u Hrvatskoj. Čast mi je i radostan sam što vam mogu objaviti da je danas, 4. ožujka 2021. godine, papa Franjo imenovao svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, župnika i upravitelja Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu i dekana solinskog dekanata don Ranka Vidovića novim hvarskim biskupom.

Dragi Ranko, najiskrenije ti čestitam na ovom imenovanju jer je ono znak povjerenja Crkve i Pape prema tebi. Sveti je Otac prepoznao u tebi revnost kojom si privlačio ljude Kristu pa te je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Tvoje dugogodišnje pastoralno iskustvo koje si stjecao kao svećenik, župnik i dekan u našoj nadbiskupiji, sada će doći do novog izražaja u Hvarskoj biskupiji. Dugo te osobno poznajem i uvjeren sam da ćeš svojom otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ljudima dobre volje u tvojoj novoj biskupiji i na otocima Hvaru, Braču i Visu.

S Gospinog Otoka ideš u otočku biskupiju. No ne ideš daleko. Često ćeš nam prolaziti ispod prozora hvatajući vapor. A u ovu kuću ćeš uvijek biti dobrodošao brat. Iako sada mijenjaš biskupiju ipak ostaješ povezan s nama biskupima Splitske metropolije. Ja osobno, ali uvjeren sam i naš nadbiskup koadjutor Dražen, šibenski biskup Tomislav i imenovani kotorski biskup Ivan, se već sada radujemo našem zajedništvu, druženju, molitvi i planiranju.

Sigurno se danas zbog tebe raduje cijeli prezbiterij naše mjesne Crkve. U društvu svećenika uvijek si rado viđen, u razgovorima i raspravama konkretan i jasan, za druženja i hodočašća uvijek spreman, za pomoći svakome tko ti pokuca na vrata raspoloživ. Tvoji kolege i braća, kako ovi ovdje nazočni tako i svi do kojih dopre ova vijest uputit će ti svoju čestitku, ali, uvjeren sam, i molitvu da budeš snažan i ustrajan u naviještanju radosne vijesti.

Posebno se danas raduje i zvone zvona crkava Hvarske biskupije kamo te Providnost šalje. To je drevna biskupija, bogata kulturom, tradicijom i običajima. Kler koji te čeka da ih predvodiš su vrijedni i pobožni svećenici koji za svoje vjernike i sa svojim vjernicima žive zajednički dijeleći blagodati i poteškoće života na otoku. Vjernici otoka Hvara, Brača i Visa su uvijek bili radišni ljudi. Živjeli su od škrte zemlje i prostranog mora. U novije vrijeme sveprisutan je turizam koji sa sobom nosi nelake izazove. No svi će oni, svećenici, redovnici i redovnice zajedno s Narodom Božjim u svojim molitvama nositi tebe, svoga biskupa, oca i pastira. U trenutcima tamne noći i umora, kojih će isto biti, ne boj se, pogledaj u križ koji ćeš odsad kao biskup nositi na prsima i ponavljaj: Znam komu sam povjerovao! I ne zaboravi da ćete gdje god budeš čuvati i pratiti zagovor naše nebeske Majke – Gospe od Otoka.

Na kraju bih kao splitski metropolit zahvalio dosadašnjem hvarskom biskupu, a zatim apostolskom upravitelju Hvarske biskupije mons. Petru Paliću na bratskoj suradnji. Sigurno se danas raduje i biskup Petar jer je dobio nasljednika pa će se sada u cijelosti moći posvetiti upravljanju hercegovačkim biskupijama.

I nisam zaboravio, na Hvaru ima i jedan „dida“ biskup, umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk. Ovim putem i njemu čestitam što je dobio već drugog nasljednika i srdačno ga pozdravljam. Siguran sam da je on molio za izbor novog hvarskog biskupa i da ga je današnja vijest obradovala.

Dragi Ranko, izabrani hvarski biskupe, na mnogaja ljeta!