Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor v. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže vlč. Krunoslava Novaka povodom proslave 30 godina IKA-e i 25 godina HKR-a

Zagreb (IKA)

V. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak održao je govor u utorak 18. travnja u dvorani "Vijenac" u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu povodom proslave 30 godina djelovanja Informativne katoličke agencije i 25 godina Hrvatskog katoličkog radija. Govor prenosimo u cijelosti.

Poštovani i dragi gosti, dragi djelatnici medija Hrvatske biskupske konferencije, dopustite mi pri samom kraju nekoliko riječi zahvale.

Od rođenja nas uče da u životu ne smijemo zaboraviti na četiri najvažnije, male riječi a koje su u isto vrijeme snažna poluga za izgradnju povjerenja, zajedništva i međusobnog razumijevanja. To su riječi: molim, hvala, izvoli, oprosti!

Zato pri samom kraju ove svečanosti ponajprije želim reći hvala. Hvala svima vama koji ste svojom nazočnošću uveličali ovaj događaj, te na taj način dali priznanje našim medijima, njihovim djelatnicima i svima koji se uključuju na mnogovrsne načine u njihovo djelovanje. Osobito zahvaljujem biskupima Hrvatske biskupske konferencije koji su osnovali Informativnu katoličku agenciju i Hrvatski katolički radio, prepoznavši važnost komunikacije posredstvom medija kao važnu sastavnicu navjestiteljskog poslanja Crkve. Oni su kao krovovi o kojima govori Isus evanđelju: „Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima.“ (Mt 10,27). Hvala Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na materijalnoj i financijskoj podršci svih ovih godina, te na povjerenju u vršenju poslanja koje smo prihvatili. Hvala svim djelatnicima i suradnicima koji svojim predanim radom i zalaganjem ugrađuju svoj radni vijek u djelovanje ovih katoličkih medija slušajući poziv srca i spremno stavljajući na raspolaganje svoje znanje i talente. Hvala i Prijateljima HKR-a koji nas svaki mjesec podupiru donacijama, a neki od njih koji su večeras ovdje nazočni, a koje smo vidjeli u filmu „Prvih 25 godina HKR-a“, to čine od prvoga dana. I na tome im od srca – hvala! Hvala svim slušateljima, čitateljima, pratiteljima i gledateljima, radi kojih se ostvaruje program i radi kojih stvaramo sadržaj naših medija. Imajući na umu one za koje stvaramo program, s radošću i lakoćom u svom obraćanju gajimo i izražavamo poštovanje i prema vama kao i prema događajima i osobama o kojima donosimo objave.

Moguće je ipak, da se u pojedinim situacijama nije svaki naš prilog razumio na takav način, te je ovdje prilika i za riječ oprosti. Tijekom proteklih desetljeća rada naših medija, u radijskim emisijama ili IKA-inim izvješćima sigurno je bilo i nekih nesavršenosti – pogrešaka, krivih riječi i tonova, pa se na tome ispričavamo i molimo za razumijevanje.

Počašćeni smo ove večeri vašim odazivom na ovu našu proslavu. Potvrda je to da prepoznajete našu ustrajnost u vjerodostojnosti kao i važnost uloge IKA-e i HKR-a, ali to je i velika obveza. Jer mi nismo ovdje radi sebe već radi prirode našeg poslanja, to jest posredništva s vrlo jasno zacrtanom karizmom. Vaša nazočnost i podrška snažan je poticaj da i dalje ustrajemo u službi Radosne vijesti evanđelja i glasa kršćanske kulture te Istine koja nema alternativu.

Riječju izvoli, želim vam reći da želimo s vama ustrajati u sadržajima koji će i dalje karakterizirati naše medije u nastojanju da idu ususret čovjeku koji treba točnu informaciju, vjerodostojan izvor i ohrabrenje na životnom putu. Osim prenošenja odgovora i mišljenja drugih, želimo otvarati prostor traženju istine, polazeći od evanđelja, nauka Crkve, dobra i ljepote. Na tom putu su naši mediji 2018. godine doživjeli i jednu transformaciju, priključenjem pod zajedničku platformu Hrvatske katoličke mreže pod kojom je uz IKA-u i HKR pokrenut i portal. Iako nije veliki jubilej, želim spomenuti da i naš portal Hrvatska katolička mreža ove godine obilježava petu obljetnicu od početka svojeg djelovanja.

Crkvi su mediji važno sredstvo komunikacije jer osim što su most između Crkve i ljudi, oni su evangelizacijsko i katehizacijsko sredstvo. Tijekom proteklih 25, odnosno 30 godina bilo je također i izazovnih i teških trenutaka, stoga želimo završiti ovu večer molbom dragom Bogu za mudrost, razum i snagu. Potrebni su nam da bismo i dalje biti vjerodostojan svjetionik na moru, po bonaci i buri, a Blaženu Djevicu Mariju molimo za nebeski zagovor. Prije 25 godina program HKR-a počeo je u podne molitvom i uskrsnom pjesmom Kraljice neba raduj se, kojom ćemo večeras završiti ovo naše druženje i koja će se vjerujem zaoriti ovom dvoranom. Hvala na ovoj prilici i susretu.