Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u prigodi imenovanja nadbiskupa koadjutora

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić održao je govor na objavi imenovanja mons. Milana Zgrablića zadarskim nadbiskupom koadjutorom u četvrtak 7. travnja 2022. u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru koji prenosimo u cijelosti.

Drago mi je što u ovom svečanom trenutku objave radosne vijesti da je časna Zadarska nadbiskupija, „ecclesia Iadertina“, dobila nadbiskupa koadjutora, mogu izreći trostruku zahvalu:

Najprije hvala Božjem Duhu što se „u svom letu“ preko Velebita, Risnjaka, Snježnika i Učke zaustavio u „krasnoj zemlji, Istri miloj, u domu roda hrvatskoga“ (himna Istarske županije), pa pronašao „Milana iz Pazina“. Njemu je odredio neka se nakon petogodišnjeg boravka u ovom Gradu, kao pitomac i odgojitelj u Sjemeništu Zmajević od prije 32 godine, „vrati u Zadar“ i preuzme odgovornu službu nadbiskupa koadjutora. Hvala Duhu Božjem čiji su „sudovi uvijek nedokučivi, a i njegovi putovi neistraživi“ (Rim 11, 33).

U ovoj prigodi upućujem iskrenu zahvalu papi Franji kao i svima koji su mu pomagali da mi nakon moje zamolbe pronađu suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa.

Posebice, pak, hvala mons. Milanu Zgrabliću što je sa strahopoštovanjem i u poniznosti prihvatio uključiti se u zbor apostolskih nasljednika, usprkos brojnim izazovima i teškoćama koje biskupski red i služba u ovo naše vrijeme sa sobom donose.

Uz ovu trostruku zahvalu usuđujem se, kao stariji brat i kolega, uputiti poštovanom nadbiskupu koadjutoru, ne samo iskrenu i srdačnu dobrodošlicu, već i riječi ohrabrenja i poticaja.

Ne bojte se, dragi Milane, zadataka i izazova koji Vas očekuju. Božji puk, svećenici i ljudi ovoga kraja, koje ste svojevremeno imali prigodu izbliza upoznati, s radošću žele čim prije vidjeti i susresti svoga novog pastira. Oni već sada skupa sa mnom za Vas mole i u Vaše molitve toplo preporučuju svoje želje i svoje nakane.

Veseli me što će naše mjesne Crkve, istarska i zadarska, sada biti više povezane. Tome će svakako doprinositi i zajedništvo nas kao apostolskih nasljednika. A to zajedništvo, kao što znamo i vjerujemo, nije obično, već sakramentalno. Neka Vam, poštovani nadbiskupe koadjutore, svijest o tom zajedništvu dadne dodatnu motivaciju, snagu i hrabrost. Nismo, naime, sami. Mnogo je onih koji će nas diljem naših biskupija pratiti svojom ljudskom potporom i molitvama kako bismo odgovorno izvršili svoje zadatke i bili dobri i sveti pastiri povjerenog stada.

S tim mislima i dobrim željama upućujem imenovanom zadarskom nadbiskupu koadjutoru mons. Milanu Zgrabliću, iskrenu i srdačnu dobrodošlicu. Njegov dolazak i rad preporučujem našoj odvjetnici Blaženoj Djevici Mariji, svim hrvatskim svecima i blaženicima, posebice bl. Miroslavu Bulešiću i našim zadarskim svecima-zaštitnicima: sv. Stošiji, sv. Šimi, sv. Krševanu i sv. Zoilu. Vama, pak, svećenici i djelatnici obavijesnih sredstava, koji ste bili dionici ovoga radosnog susreta i priopćenja, zahvaljujem na dolasku i nazočnosti. Hvala na pozornosti.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 7. travnja 2022.