Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće bolesnika i osoba s invaliditetom u Ludbreg

Zagreb (IKA)

Hodočasnički dan bolesnika i osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika, medicinskog osoblja i djelatnika Crvenog križa Ludbreg u Svetište Predragocjene Krvi Kristove održan je u nedjelju, 27. kolovoza, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama za boravak na otvorenom na prostoru Zavjetne kapele okupilo se više od tisuću hodočasnika iz brojnih udruga, župnih karitativnih zajednica, volontera, djelatnika Crvenog križa Ludbreg te medicinskog osoblja među kojima i članovi varaždinske podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva.

Nakon procesije od župne crkve do Zavjetne kapele na otvorenom uslijedila je zajednička pobožnost križnog puta koji je predmolio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Za vrijeme pobožnost križnog puta, ali i za vrijeme mise više je svećenika bilo na raspolaganju vjernicima za sakrament ispovijedi.

Hodočasničku misu slavio je fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa. Suslavili su ludbreški župnik moderator vlč. Kristijan Stojko, vlč. Leonardo Šardi, vlč. Dragutin Goričanec i drugi svećenici.

U homiliji fra Tomislav Glavnik zaustavio se na evanđeoskom odlomku promišljajući s okupljenim hodočasnicima kakav bi odgovor svaki od njih dao Isusu na pitanje koje je postavio i svojim učenicima: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“. O. Glavnik je istaknuo kako pravi odgovor na to pitanje treba biti svjedočanstvo života. „Ono što slušam na misi, ono što čitam u Svetom pismu želim svojim primjerom života pokazati; da je Bog ljubav“, rekao je propovjednik.

Nadalje je o. Glavnik protumačio kako bi jedini i ispravni odgovor vjernika na pitanje ‘Tko je za tebe Isusu Krist?’ trebao biti: ‘Pogledaj mene i moj život’ te dodao kako vjernici svojim načinom života, govorom, odnosom prema bližnjima, posebno nemoćnima, bolesnima, osobama s invaliditetom, pokazuju i svjedoče da su upoznali Gospodina koji je Ljubav, da Isus živi u njima i po njima danas dolazi bližnjima.

U nastavku se osvrnuo i na ispovijed vjere apostola Petra u naviještenom evanđelju. O. Glavnik je istaknuo kako lik apostola Petra svjedoči da Gospodin ne računa sa savršenim ljudima, već upravo s onima koji su nesavršeni, slabi i grešni, ali svjesni svojih slabosti zbog kojih se oslanjaju na Gospodina te kao takav apostol Petar postaje prvakom među apostolima, stijena na kojoj Gospodin gradi Crkvu.

Govoreći nadalje o Crkvi kao zajednici vjernika, propovjednik je istaknuo odgovornost svih vjernika za Crkvu, potaknuvši okupljene da prepoznaju u nedjeljnom evanđelju poziv da si odgovore na pitanje ‘tko je za njih Isus Krist’ te da prepoznajući u njemu Boga izgrađuju tijelo Crkve „tako da obličje Crkve bude onakvo kako to Krist želi“, rekao je o. Glavnik.

Završavajući homiliju o. Glavnik je rekao hodočasnicima da, što god činili u životu, budu svjesni kako ima netko tko je iznad svih nas, a to je Gospodin Bog. Nadalje je istaknuo „da smo svi upućeni pomagati nositi križeve života jedni drugima, a Ludbreg kao mjesto križa, krvi, euharistije, ali i uskrsne nade neka bude mjesto naših redovitih godišnjih hodočašća na kojima ćemo obnavljati snagu za služenje potrebnima.“

Nakon euharistijskog slavlja teži bolesnici primili su bolesničko pomazanje dok su nad ostalim bolesnim hodočasnicima svećenici molili pojedinačnu molitvu blagoslova bolesnika.

Fra Tomislav Glavnik nakon toga je blagoslovio novi autobus udruge Job, čiju kupnju je svojom donacijom podržao Hrvatski Caritas.

Hodočasnički dan bolesnika i osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika, medicinskog osoblja i djelatnika Crvenog križa svake godine organizacijski pomaže društvo Crvenog križa Ludbreg.