Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće bratstva Exitus u Varaždin i Ludbreg

Varaždin/Ludbreg (IKA)

Dvjestotinjak članovi bratstva Exitus s područaja cijele Hrvatske hodočastilo je u subotu 7. ožujka u Varaždin i Ludbreg.

Okupili su se najprije u varaždinskoj katedrali na misno slavlje koje je za njih slavio varaždinski biskup Bože Radoš, a nakon mise njihov susret nastavljen je u Dvorani pastoralnog centra Varaždinske biskupije gdje im je biskup Radoš održao i prigodni nagovor.

Pokretač ovog programa Exitusa je fra Mate Bašić, OFM koji je izjavio da ga je na ideju za ovaj program potaknuo tipični način življenja vjere unutar Crkve, osobito unutar redovništva gdje su odvojene muške i ženske zajednice u kojima se na poseban način pristupa radu i religioznosti muškaraca i žena, jer religioznost muškaraca i žena nije jednaka i to svatko treba imati na umu. Muškarac je onaj koji prenosi vjeru i treba biti primjer, a žena je ona koja vjeru čuva. Osim toga najveći poticaj za pokretanje ovog programa bile su i riječi blagoslova nad očevima prilikom krštenja djeteta.

„Ondje jasno stoji da otac, zajedno sa svojom suprugom, bude djetetu prvi primjer vjere. To je ono što se kroz ovaj program želi postići: da otac, muškarac danas doista bude u ovome svijetu prvi primjer vjere“, pojasnio je o. Bašić.

Program Exitus provodi se 90 dana kroz tri stupa: bratstvo, post i molitvu gdje se želi na poseban način staviti naglasak na misu i euharistijski život koji uvijek mora biti izvor. Duhovni program uvijek je i aktivnija priprava za Uskrs i Božić. „Vrhunac Exitusa je da se iziđe iz sebe kako bi se došlo do reditusa, odnosno ponovnog povratka Bogu“, rekao je fra Mate i pojasnio kako je došlo do hodočašća u Varaždin.

„Naše prošlo hodočašće bilo je u Zadar gdje običavamo ići sv. Krševanu, a to je bilo dan prije ređenja novog varaždinskog biskupa i nakon toga smo rekli da bi bilo dobro i posjetiti biskupa za kojeg smo tada molili i tako smo ovog puta došli u Varaždin“.

Do sada je program Exitus prošlo oko 1500 sudionika, a u ovom posljednjem ciklusu koji se trenutačno odvija je 480 muškaraca. Kao dosadašnje plodove ovog programa fra Mate između ostalog izdvaja kako se, kod muškaraca koji prolaze program, mijenjaju odnosi prema supruzi, obitelji, poslu, studiju, školi te vjeri.

„Više se ne traži tolika sentimentalnost, nego se želi živjeti vjeru, ali u disciplini, bez onih motivacija da živim od motivacije do motivacije, nego da doista stameno i postojano živim vjeru i na taj način budem živi svjedok Krista u ovome svijetu, društvu“, naglasio je fra Mate. Također je još kao plodove programa Exitus izdvojio duhovna zvanja budući da je više od dvadeset mladića, koji su prošli program, ušlo u neku od bogoslovija te plodove u obiteljima onih muškaraca koji su prošli program.

„Ondje se vidi kako suprug i supruga postaju prvo jedno za drugo i tu njihova ljubav postaje najbolja odgajateljica djeteta“, rekao je fra Mate.

Mario Sladin iz Vinkovaca prolazi već četvrti ciklus programa Exitus, a kako kaže, za prvi ciklus se odlučio jer u svom životu nije mogao iskusiti živoga Boga niti vidjeti gdje On to djeluje u njegovom životu. No, kako svjedoči, kroz sudjelovanje u programu to se počelo mijenjati.

„Malo po malo, ciklus po ciklus, primijetio sam kako, rješavajući se navezanosti i stvari koje me okupiraju, zapravo otkrivam Boga u svome životu. Preporučio bih stoga ovaj program apsolutno svim muškarcima, pogotovo onima koji možda isto u svom životu trenutačno ne mogu osjetiti niti vidjeti Boga, a zapravo je On skriven u malim sitnicama koje uopće ne primjećujemo“, rekao je Sladin.

Ivan Bator iz Zagreba izjavio je kako je, njega i njegove kolege, u program Exitus privukla disciplina koju program nudi muškarcima.

„To je nešto što je meni osobno kao muškarcu nedostajalo, jer postoji dosta navezanosti u životu za koje nam je program uspio pokazati kako i zašto ih napustiti te koji su plodovi nakon toga“, rekao je Bator, naglašavajući kako je upravo bratstvo jedan od najvećih plodova ovog programa.

„Bratstvo je ono koje vas na tom putu nosi, bratstvo je ono koje ima uho za vas, za ono što želite reći, a ne možete izreći, bratstvo je tu da vas ohrabri na tom putu da sve iznesete van, i onda kada je teško nositi neki teret, bratstvo je tu definitivno da pomogne na tom putu“, poručio je Bator. I on također preporuča ovaj program svim muškarcima, jer, kako kaže, ima braće koji su kroz program primili i sakramente, postali svjesni euharistije, potvrde, ispovijedi, tako da su dobrodošla i braća koja traže put.

Sudionici programa Exitus iznijeli su i dojmove s hodočašća u Varaždin te koju će poruku biskupa Radoša osobito pamtiti.

„Dojmovi iz Varaždina su odlični. Dvjestotinjak braće je prisutno, kada u crkvi dvjestotinjak muškaraca zapjeva, onda to stvarno budi razne osjećaje. Biskup Radoš u homiliji je poručio muškarcima, muževima, očevima, da ne budu samo roditelji nego da budu stvarno očevi onakvi kakav je sv. Josip bio Isusu“, rekao je Sladin, dok je Batora osobito dojmio biskup Radoš sa svojom radošću na licu i radošću kojom im je naviještao Božju riječ.

„Mene je najviše dojmilo što je homilija bila dosta vezana za ženu, jer program jest taj koji muškarce zapravo priprema za njihove žene. On je skrenuo pažnju što to žena može donijeti jednom muškarcu, što se to rađa kroz ženu u muškarčevu životu i svakako je program onaj koji muškarca priprema da bi mogao bolje razumjeti svoju ženu ili ženu koja je u njegovom životu prisutna. Biskup nam je istaknuo i činjenicu kakvu muškarac ima brigu za svoje dijete, a to je vrlo jednostavno: da mora biti svaki dan prisutan u životu svoga djeteta“, zaključio je Bator.

Nakon Varaždina hodočasnici programa Exitus su u poslijepodnevnim satima posjetili Ludbreg gdje su imali euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Idući ciklus programa Exitus ponovno počinje 90 dana prije Božića, odnosno 26. rujna, a mogu se priključiti svi muškarci od navršene punoljetnosti. Gornja dobna granica nije postavljena, a voditelj programa, fra Mate Bašić, ističe kako je samo važno da čovjek koliko-toliko ima volju da se tih 90 dana uistinu posveti radu na sebi kako bi mogao postati bolji za druge; da iziđe iz sebe, kako bi se mogao vratiti Bogu, a tako i drugima.