Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće konkatedralnih zborova u schönstattsko Svetište

Osijek (IKA)

Pred blagdan sv. Cecilije, u subotu, 19. studenoga, sedamdesetak članova zborova sa svojim voditeljima konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku hodočastili su u schönstattsko Svetište Majke Triput Divne u Ivanovce koje se nalazi na području Župe Snježne Gospe u Harkanovcima.

Nakon okrjepe i osobne pobožnosti uslijedilo je euharistijsko slavlje u dvorani za mise koje je uz konkatedralnog župnika mons. Adama Bernatovića slavio župni upravitelj Robert Almaši. Na misi je posluživao đakon Domagoj Brkić, a hodočasnicima se kasnije priključio i župni vikar Antun Nikolić.

Uvodeći u misno slavlje vlč. Almaši pozdravio je okupljene i članovima zborova čestitao spomendan njihove zaštitnice sv. Cecilije. U homiliji je predslavitelj upoznao hodočasnike sa Schönstattskim pokretom, odnosno s pobožnošću koja je rasprostranjena diljem nadbiskupije i domovine i naglasio kako se „Pokret ne može odvojiti od njegova utemeljitelja o. Josepha Kentenicha, člana palotinske družbe u Njemačkoj. Zajednički cilj jest: odgojiti novoga čovjeka u novoj zajednici u ljubavi i povezanosti svih schönstattskih svetišta, a time i povezanost s Majkom Triput Divnom Kraljicom i Pobjednicom Schönstattskom.“ Potom je detaljno razložio život utemeljitelja o. Kentenicha te istaknuo značajne prekretnice (Prvi i Drugi svjetski rat, boravak u koncentracijskom logoru u Dachauu i sl.) u njegovu životu koje su bile presudne za oblikovanje schönstattske duhovnosti i pobožnosti.

Vlč. Almaši je protumačio i oznake schönstattske duhovnosti, navodeći kako je Marija u središtu, kako „imamo mogućnost s Njom sklopiti Savez ljubavi u kojem nas upravo ona preko Isusa vodi do Boga Oca.“ Sklapanje Saveza ljubavi s Majkom mora biti produktivno jer „taj savez mora imati učinak u našem svakodnevnom kršćanskom životu te nas osposobiti za ‘sklapanje saveza ljubavi s našim bližnjima’ što je često puno teže ostvariti. Jedino tada sve ono što i kako molimo ima smisla“, istaknuo je. Cilj saveza je produbljenje vlastite vjere, a onda i apostolata. Jedna od mogućnosti biti apostol jest primiti kopiju slike „Gospe Hodočasnice“ koja ide od obitelji do obitelji i boravi u njoj nekoliko dana mjesečno. Posebnost schönstattske duhovnosti je pobožnost prema Bogu Ocu koju je oblikovao o. Kentenich. On sam je odrastao bez oca i shvatio koliko je važno osjećati se djetetom Boga Oca te biti s njim povezan. Simbol Boga Oca nalazi se u svim svetištima Majke Triput Divne. Domaćin je pozvao hodočasnike i njihove svećenike da se priključe ovoj pobožnosti i oforme krugove obitelji u svojoj župi za primanje Gospe Hodočasnice. U nizu oznaka vlč. Almaši je spomenuo i Križ jedinstva koji želi ukazati na povezanost Majke i Sina, a nosi snažnu poruku i poziv da budemo kao vjernici i kao članovi pokreta tako povezani i ujedinjeni. Zaključujući homiliju, propovjednik je pozvao na molitvu da „kao vjernici molimo da nas Gospodin po svojoj Majci i njezinu zagovoru osnaži za ljubav, kako bi taj Savez bio djelotvoran, osobito u našim obiteljima koje su često slomljene i raskomadane“.

Nakon mise hodočasnici su se u procesiji uputili do kapelice Majke Triput Divne gdje su pristupili pobožnosti „Slavlja saveza“ te kratkom euharistijskom klanjanju. Inače članovi pokreta u Hrvatskoj schönstattskoj obitelji (HŠO) svakog 18. u mjesecu slave Dan Saveza ljubavi jer su 18. listopada 1914. prvi puta mladi bogoslovi predvođeni duhovnikom o. Kentenichom sklopili Savez s Nebeskom Majkom u maloj grobljanskoj kapeli u Schönstattu koju danas zovu Prasvetište.