Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika grada Vukovara Gospi od Utočišta

Aljmaš (IKA/TU)

Vukovarske župne zajednice hodočastile su u subotu 3. rujna Gospi od Utočišta u Aljmaš.  

Na Kalvariji iznad Aljmaša, na kojoj dominira kip uskrslog Krista koji blagoslivlja mjesto i hodočasnike, vjernici triju vukovarskih župa molili su križni put koji je predvodio župni vikar Župe sv. Filipa i Jakova, apostola fra Matija Marijić. Sat vremena prije mise bila je prigoda za sakrament pomirenja i privatnu marijansku pobožnost. Mnogi su to vrijeme iskoristili za pohod Gospine kapelice na „bunariću“, gdje su se tjelesno i duhovno osvježili i svojim ukućanima ponijeli vode s „Gospina bunarića“.

Euharistijsko slavlje u svetištu Gospe od Utočišta predslavio je župni vikar Župe sv. Josipa Radnika u Borovu Naselju fra Mislav Lukačević. Koncelebrirali su župnik Župe sv. Josipa Radnika u Borovu Naselju fra Slavko Milić i  župnik Župe sv. Filipa i Jakova, apostola fra Ivica Jagodić.

Fra Mislav je u propovijedi istaknuo važnost uloge Blažene Djevice Marije od koje vjernici primaju utjehu u sadašnjem vremenu, ali i nadahnuće za pobjedu protiv svih vrsta svjetovnih sila koje im se nameću.

Na svečanoj zavjetnoj misi Vukovarcima se prvima predstavio i novi župnik i čuvar svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu vlč. Tomislav Ćurić, a prisutan je bio i bivši župnik preč. Ante Markić. U pozdravnom govoru vlč. Ćurić zahvalio je hodočasnicima na dolasku u Aljmaš. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi svih triju župnih zborova

Oko podneva bila je prigoda i za tjelesnu okrepu. Potom je, prema već ustaljenom običaju, prije polaska kući uslijedila zajednička molitva krunice koju je predvodila s. Mirela Štraub. S pjesmom su se hodočasnici uputili prema svojim autobusima i privatnim automobilima te su krenuli svojim kućama.