Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvati u Würzburgu molili za Vukovar i Škabrnju

Würzburg (IKA)

Na 30. obljetnicu pada Vukovara i Škabrnje, u četvrtak 18. studenoga, obilježavajući Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Hrvati u njemačkom gradu Würzburgu okupili su se na molitvu za Vukovar i Škabrnju.

Zapalivši svijeće podno murala posvećenog hrvatskim vojnicima iz Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.) u ulici Kroatengasse vjernici su izmolili krunicu Blažene Djevice Marije, a na kraju molitve župnik Hrvatske katoličke misije Würzburg fra Ivan Penava izmolio je odrješenje za sve žrtve Domovinskog rata i za sve poginule branitelje.

Nakon molitve krunice vjernici su se okupili u kapelici Emaus u Hrvatskoj katoličkoj misiji gdje su proslavili svetu misu za sve žrtve Domovinskog rata, a potom u prostorijama Misije obišli prigodnu izložbu s hrvatskim suvenirima. Među izložbenim predmetima našla se i Vukovarska golubica kao i nekoliko knjiga o stradanju Vukovara i drugih mjesta u Domovinskom ratu.

Ulica Kroatengasse u gradu Würzburgu dobila je ime po hrvatskim carskim vojnicima koji su se na tome mjestu utaborili za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata. Tada su naši sunarodnjaci branili grad Würzburg od švedskih osvajača. Ti hrabri branitelji Würzburga ostali su na tome mjestu živjeti u malim kućama te se taj kraj prozvao Hrvatsko seoce (Kroatendörfchen), a danas je dio grada Würzburga pod nazivom Hrvatska aleja (Kroatengasse). Od 1634. Hrvati su dobili pravo na slobodan život u Würzburgu.

Na početku ulice na jednoj kući stoji mural u čast ovim hrabrim braniteljima koji prikazuje tri hrvatska konjanika na gradskim vratima Würzburga. Lijep je to spomenik našim precima i dostojno mjesto da se ovdje oda počast i svim poginulim braniteljima i svim žrtvama u Domovinskom ratu.