Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski branitelj Željko Zadro gostovao na Akademiji „Srce i riječ za Vukovar“ Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa

Zagreb (IKA)

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa na zagrebačkom Kaptolu u petak, 17. studenog održana je tradicionalna Akademija „Srce i riječ za Vukovar“. Gost Akademije bio je umirovljeni časnik hrvatske vojske Željko Zadro.

Tim povodom rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak zahvalio je svim bogoslovima i odgojiteljima koji su bili uključeni u organizaciju i izvedbu programa ovogodišnje Akademije, napose predstavniku bogoslova pete godine Ivanu Martiću te odgojitelju vlč. Josipu Đurinu koji su brinuli o organizacijskoj koordinaciji.

“Na poseban način zahvaljujem Vama, poštovani gospodine Željko Zadro što ste prihvatili poziv bogoslova i došli s nama podijeliti iskustvo toga vremena. Na kraju, zahvaljujem svima vama koji ste nam se pridružili kako bismo uvijek iznova utiskivali u naš um i srce spomen na svaku žrtvu koja je plaćena za našu ovozemaljsku slobodu i sigurnost, za našu dragu domovinu Hrvatsku te kako bismo iz dubine srca molili našeg Oca Nebeskog za sve poginule u Domovinskom ratu kao i za sve one koji na razne načine trpe od posljedica rata”, istaknuo je rektor Faltak. Molitvi je pridružio one koji i danas trpe u ratovima zahvaćenom svijetu.

Hrvatski branitelj Željko Zadro, bratić poginulog heroja Domovinskoga rata Blage Zadre podijelio je svoja sjećanja na ratne devedesete. Uz prisjećanje na povijesni kontekst Domovinskoga rata Zadro je govorio i po čemu se posebno sjeća pokojnoga člana obitelji.

„Bio je poput oca i zapovjednika u isto vrijeme. Brinuo se za svakoga kao da mu je vlastiti sin. Zračio je posebnom karizmom i ulijevao povjerenje svojim ljudima koji su u njemu vidjeli istinskog vođu. Njegova je smrt bila veliki psihološki i moralni udarac za branitelje Borova Naselja. Moram reći da takvog čovjeka u životu nisam vidio. Nije bio ni snažan ni učen ni inteligentan pa sam se uvijek pitao odakle mu snaga za sve što je postigao i prošao. Onda sam shvatio – Blago Zadro imao je viziju. Mislim da vizija daje snagu jer kad imaš viziju, kad znaš što radiš onda dobiješ i snagu i hrabrost i odlučnost i izdržljivost”, rekao je umirovljeni časnik hrvatske vojske Željko Zadro na tradicionalnoj Akademiji.

U bitci za Vukovar sve su maske pale i neosporno je da se nije radilo o slučajnom ili pak o građanskom ratu već o planiranoj srpskoj agresiji na grad Heroj i hrvatsku državu, istaknuo je gost svečane Akademije i svjedočanstvo zaključio riječima: “Unatoč svemu, vukovarski čvrsti duh uspio je nadvladati sve nedaće i okrenuti se budućnosti, u slobodnom, ponovno izgrađenom gradu koju su nam branitelji stvorili”.

Kao zahvalu za gostovanje na ovogodišnjoj Akademiji Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa na dar je dobio sliku vitraja iz bogoslovne kapele. Nakon akademije uslijedila je molitva za sve poginule u ratu i obrani Vukovara koju je predvodio duhovnik vlč. Anto Pavlović.