Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski Caritas započeo program obilježavanja 25. obljetnice

Zagreb (IKA )

Kulturnom tribinom „Caritas pred izazovom 'siromašne Crkve za siromašne'“ održanom u utorak, 16. listopada, u Rijeci započeo je program kojim se u sljedećih dva mjeseca obilježava 25 godina djelovanja središnjeg Caritasa Hrvatske biskupske konferencije pod imenom Hrvatski Caritas. Središnja proslava ove obljetnice bit će u subotu, 24. studenog 2018. u Velikoj dvorani doma HV „Zvonimir“ u Zagrebu.

Što Caritas znači Crkvi i što Caritas čini, kako tumačiti papu Franju kad govori o siromašnoj Crkvi koja pomaže siromasima, teme su o kojima su na Kulturnoj tribini „Caritas pred izazovom ‘siromašne Crkve za siromašne’“ u Rijeci govorili zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa mr. Suzana Borko, profesor na Teologiji u Rijeci doc. dr. Nikola Vranješ, ravnatelj Caritasa Krčke biskupije i bivši ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. mr. Ivan Milovčić, bivši ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić i novoimenovana ravnateljica s. Marija Faustina Kovačević.

Program prigodnog obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa nastavit će se tribinama na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, te u Pastoralnom centru Vikarijata Osijek. U četvrtak 8. studenog s početkom u 12 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se tribina pod nazivom „Caritas pred izazovom izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima“ na kojoj će sudjelovati predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa iz Zagrebačke, Varaždinske, Sisačke, Bjelovarske-križevačke nad/biskupija te Caritasa Križevačke Eparhije, dr. sc. Marijana Kompes i mag. comm. Ivan Uldrijan s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te predstavnik Hrvatske katoličke mreže.

Istoga dana s početkom u 18 sati u Pastoralnom centru Vikarijata u Osijeku održat će se tribina pod nazivom „Caritas pred izazovima služenja ranjivim skupinama“ na kojoj će sudjelovati ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, ravnatelji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije, uz sudjelovanje prof. dr. sc. mons. Vladimira Dugalića, predstojnika Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i biskupskog vikara za Grad Osijek, prof. dr. sc. Antuna Šundalića, redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, te prof. dr. sc. Stanislava Šote i mr. sc. Igora Jakobfia s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Središnja proslava održat će se u subotu 24. studenog 2018. godine s početkom u 18:00 sati u Velikoj dvorani Doma HV “Zvonimir” u Zagrebu, uz prigodni koncert Zbora Izvor, klape Sv. Juraj HRM i kvarteta Rucner.

Program obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa zaokružit će prijenos sv. Mise na Hrvatskom katoličkom radiju i Prvom programu HTV-a na treću nedjelju došašća 16. prosinca s početkom u 10 sati iz vukovarske župe Sv. Filipa i Jakova. Svečano misno slavlje predvodit će predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz koncelebraciju ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline uz sudjelovanje djelatnika, volontera i korisnika Caritasa s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije.