Budi dio naše mreže
Izbornik

Humanitarni projekt „S Vidom se lako posložiti može svatko!“ na riječkom Korzu

Rijeka (IKA)

U sklopu humanitarnog projekta „S Vidom se lako posložiti može svatko!“ u srijedu, 12. lipnja na riječkom Korzu započela je donacijska prodaja u kojoj djeca pomažu djeci, izvijestili su iz Riječke nadbiskupije.

„Riječ je o humanitarnoj akciji prigodnog karaktera jer se odvija povodom proslave sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke. Djeca i mladi iz 30 osnovnih i 10 srednjih škola koji pohađaju katolički vjeronauk, etiku i druge konfesionalne vjeronauke, zajedno sa svojim vršnjacima, djecom i mladima Islamske zajednice Rijeka i Baptističke zajednice Rijeka, udružili su svoje snage i odlučili pomoći vršnjacima na Klinici za dječju kirurgiju Rijeka. Djeca su kroz mjesec svibanj izrađivali prigodne organizacijske artikle: vrećice, torbe, novčanike i niz drugih proizvoda. Prikupljenim iznosom kupit će se rehabilitacijsko-didaktička pomagala i oprema za oplemenjivanje prostora u kojem borave djeca na Klinici za dječju kirurgiju,“ kazala je na otvorenju predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević.

Štandove su, uz građane, posjetili i riječki nadbiskup Mate Uzinić, generalni vikar Mario Tomljanović te gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i tako svojim prilogom podržali humanitarnu akciju. „Pokazali smo da kao članovi različitih vjerskih zajednica možemo izići na trgove, ne provocirati nego zaista drugima biti poticaj za dobro. Kroz dvije dimenzije: otkriti sv. Vida i otkriti druge koji su u potrebi, djeca zapravo otkrivaju da svetost nije ništa drugo nego biti za druge, ljubiti i pomoći drugima,“ kazao je nadbiskup Uzinić.

Vjeroučiteljica Baptističke crkve Danijela Sečen posvjedočila je o iskustvu djece i mladih Baptističke zajednice Rijeka te njihovog sudjelovanja u projektu. „Uvijek se rado odazivamo na humanitarne akcije, a posebno ako su djeca u pitanju. I sam Isus nam je dao svoj primjer kako prepoznati i djelovati među ljudima pa tako i mi slijedimo njegov primjer. Radosno smo se odazvali, djeca su bila jako sretna, zajedno smo izrađivali, šivali i naučili nove vještine – ne samo one s rukama nego i vještine koje uključuju pomaganje drugim ljudima i prepoznavanje njihovih potreba,“ kazala je.

Djeca i mladi Islamske zajednice Rijeka započeli su s prodajom promotivnih proizvoda prošloga tjedna. Vjeroučitelji islamskog konfesionalnog vjeronauka u riječkim školama, bračni par Dženan i Alma Čaušević govorili su o načinu uključivanja u projekt te o iskustvima djece i njihovih mentora. „Ovaj je projekt jedno divno iskustvo nama koji smo pripadnici Islamske zajednice. Danas smo ovdje svi zajedno, družimo se s jednim ciljem: biti od koristi i učiniti dobro drugima. Divan je to projekt koji je osvijetlio naš grad, probudio radost kod naše djece u školama s ciljem pomaganja djeci, uključivanja u zajedništvo s drugom djecom i činjenjem dobrih djela. U zajedničkoj suradnji zbližio je i povezao kako nas mentore isto tako i našu djecu koja su rado prihvatila zadatke koje smo im dali i kroz ovaj projekt pokazali su koliko mogu i žele te su doveli do vrhunca svoju kreativnost“, kazali su.

Kreativne dječje radove moguće je kupiti donacijskom uplatom od pet eura na promotivnim štandovima od 12. do 14. lipnja. U Klinici za dječju kirurgiju Rijeka moguće je pomoći i uplatom sredstava na žiro račun do 21. lipnja: HR0223400091511278138 ili skeniranjem bar koda koji se nalazi na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.