Budi dio naše mreže
Izbornik

HZJZ: Zbog sporije isporuke cjepiva usporava se proces cijepljenja

Zagreb (IKA)

"Zbog neplanirane sporije dinamike isporuke cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech, sljedećih nekoliko tjedana ne možemo nastaviti s provedbom cijepljenja jednakom brzinom kao što smo planirali. Stoga, dok se ne uspostavi isporuka većih količina cjepiva sukladno potrebama stanovništva, do daljnjega moramo usporiti proces cijepljenja protiv bolesti COVID-19", piše u petak 22. siječnja u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objavljenom na njihovim mrežnim stranicama.


Ova sporija provedba Plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj podrazumijeva odgađanje početka cijepljenja za osobe koje još nisu započele cijepljenje. Pfizerovovo cjepivo Comirnaty narednih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će najvjerojatnije uzrokovati ne samo odgodu početka cijepljenja, već i odgodu primjene druge doze cjepiva, navodi se u priopćenju.

Odgađanje druge doze cjepiva nema negativan učinak na očekivanu razinu zaštite 

“Potrebno je naglasiti da odgađanje druge doze cjepiva, odnosno primjena druge doze cjepiva Comirnaty nakon više od 21 dan nakon prve nema negativan učinak na očekivanu razinu zaštite koja se postiže cijepljenjem. U kliničkim studijama druga se doza cjepiva primjenjivala do 42 dana nakon prve doze s jednako dobrim rezultatom kao i primjena nakon 21 dan”, ističu u HZJZ-u.

Prema trenutno dostupnim informacijama, iz HZJZ-a ne znaju kada će doći dovoljno cjepiva u Hrvatsku kako bi se mogao početi cijepiti širi krug prioritetnih osoba (druga faza cijepljenja prema Planu cijepljenja) putem izabranih liječnika, posebnih lokacija za cijepljenje i u zavodima za javno zdravstvo, no čim dobiju tu informaciju, pravodobno će obavijestiti javnost na mrežnim stranicama HZJZ-a, stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od petka 22. siječnja.