Budi dio naše mreže
Izbornik

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji u Podmilačju

Podmilačje (IKA)

U Župi i svetištu sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju u BiH od 19. do 24. srpnja boravila je ikona Kraljice Franjevačke obitelji (Regina Familiae Franciscanae).

Ikona je došla u svetište 19. srpnja iz Mostara gdje su je bili preuzeli članovi Franjevačke mladeži Podmilačje. Po povratku u Podmilačje, ikona je svečano dočekana pred većim brojem vjernika ispred zavjetne crkve sv. Ivana. Nakon procesije i krunice uslijedila je koncelebrirana misa koju je predslavio fra Nikola Neimarević.

Pjevanje su predvodili članovi Frame. Nakon mise uslijedilo je druženje u svetištu svetoga Ivana Krstitelja.

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji (Regina Familiae Franciscanae) nastala je 2018. godine u Litvi, ususret Trećem europskom kongresu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Frame. Blagoslovljena je 17. ožujka 2018. godine u Medininkaiu (Litva) te je počela svoje hodočašće po bratstvima OFS-a i Frame diljem Europe.

Sveti Franjo je nebesku Majku u franjevačkom Pravilu nazvao zaštitnicom i odvjetnicom svoje Franjevačke obitelji, pa tako ikona pomaže u povezivanju i življenju franjevačke duhovnosti. Na ikoni je prikazana Blažena Djevica Marija koja u naručju nosi Isusa što označava Božje milosrđe. Ikona je puna simbolike i svaki detalj nešto znači. Na ikoni su, ispod Blažene Djevice Marije s Isusom, lik sv. Franje, sv. Klare i sv. Elizabete Ugarske te njihove moći što daje ozračje Franjevačke obitelji Prvoga, Drugoga i Trećega reda.

Misija ili cilj hodočašća ikone je posjetiti sva mjesna bratstva OFS-a (Trećega reda) i Frame u Europi, te na taj način pridonijeti rastu osjećaja pripadnosti Franjevačkoj obitelji i ostvariti zajedništvo u molitvi.