Budi dio naše mreže
Izbornik

Imam Al-Tayyeb: Franjo, veliki promicatelj mira i bratstva

Kairo (IKA)

Veliki imam al-Azhara Ahmad al-Tayyeb uputio je čestitku svetom ocu Franji povodom desete obljetnice njegovoga izbora za papu, 13. ožujka 2023., koju prenosimo u cijelosti s Vatican Newsa.

Dragi prijatelju i brate papo Franjo, srdačan pozdrav.

Radostan sam uputiti Vašoj Svetosti najtoplije čestitke povodom desete obljetnice Vaše službe Pape i poglavara Katoličke Crkve. S ponosom cijenim Vaš slavni hod u proteklih deset godina, tijekom kojeg ste htjeli graditi mostove ljubavi i bratstva među svim ljudskim bićima, te Vaše neumorne napore u promicanju vrednota ljudskog bratstva i sestrinstva te u uspostavljanju dijaloga među sljedbenicima religija kao temelja za postizanje mira za kojim svi čeznemo.

Brate moj, papo Franjo, naš današnji svijet pun je izazova, sukoba i poteškoća na svim moralnim, ekonomskim i socijalnim razinama, što povećava patnju mnogih ljudi. Zbog toga odgovornost vođa i dosljedne simboličke figure poput Vas, da se ublaži patnja naroda i potlačenih, postaje velika. Molim Boga da blagoslovi Vaš trud u nastojanju za mirom i da nama, zajedno s Vama, sa svima onima koji ljube dobro i ljudima dobre volje, pomogne ispuniti našu vjersku i moralnu dužnost promicanja mira i učvršćivanja međusobnog razumijevanja i solidarnosti.

Budi – moj dragi brate – blagoslovljen dobrim zdravljem, blagostanjem i srećom, i neka te Svemogući Bog uvijek blagoslivlja. Rado pozdravljam svaku inicijativu da zajedno radimo na postizanju ljudskog bratstva i sestrinstva da bi u našem svijetu zavladali sigurnost, mir, suživot i stabilnost.

Iskreno Vaš,

Ahmad al-Tayyeb,
veliki imam Al-Azhara