Budi dio naše mreže
Izbornik

Jedanaesti utorak u čast sv. Antunu na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu u tijeku je pobožnost „13 utoraka“ uoči svetkovine župnog zaštitnika, a jedanaestog utorka 24. svibnja euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan Samostana sv. Frane u Puli fra Đuro Hontić.

Fra Đuro se u homiliji osvrnuo na blagdan posvete bazilike sv. oca Franje u Asizu bogat svojim sadržajem koji stavlja pred vjernike likove koji su u povijesti čovječanstva toliko toga izgradili, ne samo prekrasnu crkvu u Asizu, nego živu Crkvu. Nasljednici sv. Franje, subraća sv. Antuna gradili su crkve po svijetu i time su gradili žive Crkve, hranili su potrebite, pomagali nemoćne i izvršili su svoje poslanje u ondašnjem svijetu, rekao je fra Đuro.

U homiliji je potaknuo na promišljanje što danas poručuje sv. Antun, što govori sv. Franjo Asiški i što Bog po njima želi reći.

„U današnje vrijeme vidimo da je čovjek u strahu od zveckanja oružjem, u strahu smo od trećeg svjetskog rata. Naši političari zbunjuju narod, naši umjetnici ne znaju što bi nacrtali, naslikali, otpjevali. Sve je zbunjeno i tužno. Zato smo pozvani doći pred križ Gospodinov, poput sv. Franje kleknuti, poput sv. Antuna prihvatiti svoju bolest, prihvatiti svoj križ da nas Gospodin izvede na pravi put. I da onda mi jedni drugima možemo biti svjetlo koje će odsijevati Božjim svjetlom i osvjetljavati trag današnjeg svijeta u bolju budućnost“, kazao je fra Đuro.

Upozorio je da današnji mladi ne čuju i ne razumiju kršćanski govor, a današnji čovjek kao da se pogubio. „Nalazimo se u vremenu kada nas je papa Franjo pozvao na Sinodalni put da u Crkvi po molitvi i razmišljanju otkrijemo koje su danas potrebe i rješenja s kojima ćemo ići naprijed“, istaknuo je fra Đuro, potaknuvši da vjernici nadahnuti pjesmom i molitvom izrečenom u svetoduškoj crkvi grade bolju budućnost.

Na misi su koncelebrirali župnik fra Roko Bedalov i fratri iz svetoduškog samostana.