Budi dio naše mreže
Izbornik

Jesenski susret vjeroučitelja Krčke biskupije

Krk (IKA)

Susret vjeroučitelja, vjeroučiteljica i odgojiteljica u vjeri Krčke biskupije, ujedno Županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje, održan je u subotu 24. rujna u Oazi Kraljice mira župe Krk.

U prvom dijelu susreta okupljenima je govorio predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije i voditelj duhovnog centra na Veternici vlč. Damjan Koren. Jednostavno je i slikovito iznio niz zanimljivosti o pozivu. Istaknuo je da je poziv prisutan kroz cijelu povijest spasenja, najprije kao poziv na život kroz stvaranje, zatim poziv na ljubav, onda poziv na svetost kroz zajedništvo s Bogom i, na koncu, protumačio je poziv kroz vid poslanja: naviještanje Božje stvarnosti ondje gdje se svatko nalazi.

Nadalje je poziv na svetost predstavio kao nastojanje da se teži savršenstvu karakterističnom za samog nebeskog Oca. Okupljenima je poručio da su već dobrim dijelom sveti po krštenju, a ostatak je njihov trud da, u suradnji sa snagom Duha, postignu svetost koju im Bog neprestano nudi i pokazuje.

Mi, kao dio putujuće Crkve, imamo veliku ulogu u predstavljanju svetosti. Pročišćavajuća Crkva nas u našem zadatku hrabri, a proslavljena Crkva nam svjedoči da to ima smisla – rekao je propovjednik. Kao zaključak pozvao je da svece promatraju kao ljude kroz koje im uvijek svijetli sunce.

Nakon mogućnosti za ispovijed uslijedila je misa koju je predslavio krčki biskup Ivica Petanjak. Biskup Petanjak pozdravio je vjeroučitelje, prisjetio se je pokojnog vlč. Antona Peranića i u propovijedi potaknuo na realno vjerovanje i zalaganje u vremenu i okruženju u kojem vjeroučitelji danas žive i djeluju.

Na kraju slavlja predstojnik katehetskog ureda mons. Zvonimir Seršić zahvalio je vjeroučiteljici Dubravki Buničić za dugogodišnje vođenje Županijskog stručnog vijeća, te vjeroučiteljicama Vilmi Depikolozvane i Elizabeti Crvić na dugogodišnjem radu u školi. Vjeroučiteljica Crvić nakon 25 godina vjeroučiteljske službe otišla je u mirovinu.

Susret je nastavljen zajedničkim ručkom i ugodnim razgovorom o aktualnostima i prisjećanjem na studentske dane i avanture. Uslijedio je zatim radni dio u kojem su predstojnik i vjeroučitelji definirali hodogram za ovu školsku godinu, i nadalje.