Budi dio naše mreže
Izbornik

JRS: Održan okrugli stol na daljinu u okviru IPA-3D projekta

Zagreb (IKA)

U završnici IPA-3D projekta Isusovačke službe za izbjeglice, u četvrtak 1. rujna održan je okrugli stol na daljinu, izvještava Vatican News.

Kratica IPA-3D označava „Iskustvo, Promjena, Akcija – Edukacija timova za integraciju u Bosni i Hercegovini i Srbiji“. Riječ je o jednogodišnjem projektu kojeg je Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) provela u svom prvom partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Cilj projekta IPA-3D je učinkovito prenijeti kolegicama i kolegama u uredima JRS-a BiH i Srbije iskustvo rada hrvatskih kolega na glavnim područjima integracije i pružanju podrške tražiteljima azila i migrantima kroz susrete, edukativne radionice i savjetovanja na daljinu; osnažiti njihove kapacitete i umrežavanje nacionalnih organizacija civilnog društva u području međunarodne razvojne suradnje, te doprinijeti promicanju prioriteta i vidljivosti hrvatske razvojne suradnje.

Okrugli stol na daljinu otvorio je regionalni direktor Isusovačke službe za izbjeglice o. Stanko Perica. Upoznao je prisutne s projektom, njegovim ciljem i značajem za zaposlene u Isusovačkoj službi za izbjeglice u regiji. Naglasio je kako je ključno nastaviti dijeliti znanja između ureda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Iskustva s projekta ispred BiH ureda podijelile su Emina Hosić i Amina Surković iz Muzeja ratnog djetinjstva Sarajevo. Istaknule su poboljšanja u provođenju aktivnosti, što ima direktan utjecaj na bolju integraciju korisnika. Neka od poboljšanja koja će prakticirati i dalje su održavanje interkulturalnih radionica te kontinuirana podrška u komunikaciji korisnika i institucija, što je samim korisnicima velika pomoć i podrška.

Nakon ureda u Bosni i Hercegovini, svoje zaključke i iskustva podijelili su predstavnici Isusovačke službe za izbjeglice iz Srbije, socijalna radnica Jelena Đurđević i staratelj u integracijskoj kući za djecu izbjeglice bez roditeljske pratnje „Pedro Arrupe“ Igor Milikić. Istaknuli su kako je, zahvaljujući projektu, učinjen veliki korak u osnaživanju zaposlenika Isusovačke službe za izbjeglice u smjeru zagovaranja prava migranata. Znanje o tome stekli su na edukativnim radionicama organiziranim u okviru projekta IPA-3D.

Zajednički zaključak svih govornika jest kako je IPA-3D projekt direktno osnažio zaposlenike i donio dobrobit za migrante, korisnike, što je u potpunosti u skladu s misijom Isusovačke službe za izbjeglice: pratiti, služiti i zagovarati prava i potrebe izbjeglica. Regionalni direktor o. Stanko Perica zatvorio je okrugli stol predstavljanjem publikacije koja je pisani trag iskustva, uvedenih promjena i poduzetih akcija, proizašlih iz projekta IPA-3D. Publikaciju možete preuzeti ovdje.