Budi dio naše mreže
Izbornik

Kandidati za doživotne zavjete posjetili Belišće

Belišće (IKA)

Trinaest mladih bogoslova, pod vodstvom fra Mateja Jovanovca, pohodilo je u subotu i nedjelju, 12. i 13. kolovoza, u sklopu priprema za svečane zavjete župu i samostan sv. Josipa Radnika u Belišću.

Vrhunac njihova boravka u Belišću bila je nedjeljna misa koju je slavio fra Matej Jovanovac. Fra Matej je u homiliji spomenuo proroka Iliju i njegovo značenje za vjernike. Naglasio je kako ne možemo biti vjernici bez molitve, ne samo one naučene, već i one osobne te istaknuo kako je važno da svatko od nas ima vremena za sebe i svoj odnos s Bogom jer smo danas, kao moderni ljudi, sve udaljeniji od Boga – kako mišlju tako i djelima.

Spomenuo je i učitelja novaka koji je budućim redovnicima govorio kako je put od kreveta do oltara i od oltara do stola najsigurniji put u propast jer nam tada Isus više nije najvažniji gost. “On je tu, ali ga mi ne vidimo. Čudimo se zašto Bog nije djelotvoran u našem životu, kako ne čujemo Božji glas, kako ne dobivamo Božje upute, zašto se Bog skriva, a zapravo, Bog govori, ali ga mi ne čujemo. Moramo maknuti sve požare, sve oluje, sve vihore našega života, sve te nevolje koje dolaze kako bi Bog u tišini progovorio. Bog se ne želi nadmetati, On traži da za njega nađemo vrijeme”, rekao je fra Matej Jovanovac.

Po završetku misnoga slavlja jedan je od bogoslova izrekao svoje svjedočanstvo i opisao na koji ga je način Bog pozvao u svoju službu. U svjedočanstvu je naglasio da je izričito važno da znamo da je Bog uvijek uz nas što god mi odlučili, bio to život u obitelji ili život u redovništvu.

Ukupno je sudjelovalo 13 bogoslova iz 7 franjevačkih provincija.