Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić na Dan državnosti predslavio misu za Domovinu

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je u nedjelju 30. svibnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva te Dan državnosti Republike Hrvatske, misu za Domovinu u župnoj crkvi sv. Petra u Zagrebu.

Kardinal Bozanić u homiliji je istaknuo i protumačio četiri rečenice iz kojih je, kako je rekao, vidljivo što vjernici i narod posebno trebaju njegovati i živjeti. „To su ne samo smjerokazi, nego uporišta i sigurna prisutnost trojstvene Božje prisutnosti“, rekao je te naveo rečenice:

  1. „Ispitaj prijašnja vremena.“
  2. „Drži Božje zapovijedi.“
  3. „Ne primiste duh robovanja nego posinstva.“
  4. „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.“

„Te se četiri rečenice, ta se četiri vidika, može razmatrati u dinamici Božje ljubavi objavljene kao očitovanje prošloga, sadašnjega i budućega te kao djelovanje Presvetoga Trojstva u ljudskoj povijesti. Zanemarivanje bilo kojeg dijela te životne cjeline otvara nam prostore praznine, beznađa i umiranja“, naglasio je zagrebački nadbiskup.

Ustvrdio je da je u današnje vrijeme potrebno imati pouzdanje u Boga te nadu. „Siguran sam da su za našu sadašnjost i budućnost odlučujuća četiri nosiva stupa koja možemo iščitati u današnjim liturgijskim čitanjima, a koja smo razmatrali: spomen onoga što je Bog učinio, Božje zapovijedi, sloboda i nada.“ Ustvrdio je da su ti stupovi međusobno povezani, a prekidanje tih veza dovodi do urušavanja stabilnosti hrvatskoga društva i države.

Zagrebački nadbiskup napomenuo je da je svaki čovjek jedinstven te posjeduje savjest. Pritom se prisjetio i pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj prije deset godina.

„Valja priznati i razvijati velika dostignuća modernoga doba, to jest, priznavanje i jamstvo slobode savjesti, ljudskih prava, slobode znanosti i time, slobodnoga društva, ali pri tom zadržati otvorenima razum i slobodu prema njihovu nadnaravnom temelju, kako bi se izbjeglo to da se ta dostignuća samo izbrišu, kao što nažalost nerijetko možemo ustvrditi. Kvaliteta društvenoga i građanskoga života, kvaliteta demokracije dobrim dijelom ovise o tomu „kritičkom“ čimbeniku, odnosno savjesti, o tome kako je se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje. Ako se savjest, prema prevladavajućem modernom shvaćanju, ograniči u subjektivni okvir, u koji se smješta religiju i moral, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost“, citirao je kardinal Bozanić govor Benedikta XVI. u zagrebačkom HNK-u.

„Dok mi danas nosimo odgovornost koju nam je Bog povjerio, molimo sa psalmistom: Blago narodu koji Gospodin odabra sebi za baštinu“, pozvao je nadbiskup na kraju homilije. „Neka dobrota tvoja Gospodine bude nad nama kao što se u tebe uzdamo! Neka dobrota tvoja bude nad Zagrebom i nad dragom nam Hrvatskom jer se u tebe uzdamo! Amen“, zaključio je kardinal Bozanić.

U zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom misu je, među ostalima, suslavio apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.

Slavlju su prisustvovali i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.