Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić: Potrebni smo nove ljudske blizine

Zagreb (IKA)

Korizmena procesija koja je na prvu godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu te pandemije koronavirusa prošla u subotu 20. ožujka od zagrebačke katedrale do crkve Sv. Roka završila je misnim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U uvodu kardinal Bozanić okupljenim vjernicama napomenuo je da „smo u pokorničkom hodu, molitvenom hodu koji je znak našega odnosa prema Bogu, kojem zahvaljujemo i molimo ga pomoć, a osobito molimo za oproštenje, da nas očisti od svega, i kako bi nas u situaciji u kojoj živimo što više privukao sebi, odnosno, kako bismo mi dopustili da nas on sebi privuče“. U to zahvalno euharistijsko slavlje „unosimo osobito sve što smo prošli protekle godine, kada smo na svetkovinu sv. Josipa krenuli iz katedrale prema Kamenitim vratima da Bogu preporučimo i Grad Zagreb i sve građane i čitavu nadbiskupiju i našu domovinu, ne znajući što nas čeka, moleći da nam bude na pomoći“. Osjećali smo da se nalazimo u posebnim trenucima, pandemija se širila a bol nas je pohodila na razne načine. Stoga na početku molimo Boga da nam se smiluje, pozvao je kardinal Bozanić.

U propovijedi kardinal je istaknuo kako slave misu u kapeli Sv. Roka godinu dana nakon potresa u Zagrebu i nekoliko mjeseci nakon potresa na Banovini i sve to u pandemiji bolesti “čije posljedice osjećamo, osobito oni koji su izgubili svoje drage ili su sada bolesni oni ili članovi njihove obitelji”. Sve nas to dovodi da imamo prvo i glasno pitati Boga „što to od nas očekuješ i što to znači za naš život, život naših zajednica i obitelji, naš pojedinačni život“.

Osvrnuvši se na poglavlje Ivanova evanđelja (Iv 7, 40-53) spomenuo je i kako je i Isus nailazio na nerazumijevanje, a došao je samo zato da nam objavi Boga Oca jer je on sin kojega je Bog poslao. Možemo reći da je sav izazov našega života u tome da upoznamo Boga, Božju ljubav i da duboko razumijemo i prihvatimo da nas Bog neizmjerno ljubi da je Bog sama dobrota – to je ona najveća ljudska sigurnost, naša snaga. I zbog toga je došao i Krist Gospodin. Taj Bog je pravedan kada iskazuje milosrđe i svi smo mi pred njim i grešnici. Ali, želimo biti i pokajnici i oni koji ćemo moliti: Bože smiluj nam se, nisam dostojan, ali je tvoja ljubav puno veća i Ti ne gledaš na naše grijehe nego nas Ti voliš i to je ono što nas ozdravlja, daje nam snagu, rekao je kardinal.

Nakon potresa u Zagrebu, kad su izvana dolazili neki da vide posljedice, znali su reći da je pravo čudo da uslijed takvih ruševina nije bilo više ljudskih žrtava. Mi se ovdje spominjemo i učenice klasične gimnazije Anamarije Carević koja je bila žrtva potresa i sve one koji trpe posljedice potresa. Zahvaljujemo Bogu što nam daje snagu i molimo da nam pomogne, da nas oslobodi od svega što nas pritišće, osobito od novih strahova. Molimo da nas oslobodi i od pošasti koja je zahvatila ne samo Hrvatsku nego i čitav svijet; molimo za zdravlje duše i tijela, da nam Boga dade snage da možemo vidjeti što je pred nama i kako Njega u ovim vremenima bolje slijediti.

Molimo posebno i za naše obitelji, pozvao je kardinal, podsjetivši kako je jučer, na blagdan sv. Josipa, papa Franjo otvorio Godinu obitelji Amoris laetitia koja će se zaključiti 26. lipnja 2022. u prigodi 10. svjetskog susreta obitelji u Rimu, Godinu radosti obiteljske ljubavi. Obitelji su možda najviše žrtve svega što proživljavamo, i djeca i mladi i roditelji i stari, i molimo da nađu snage da zajedno stanu pred Boga i otvore prostore svoga obiteljskoga doma za Boga, za Božju riječ i nadahnuće, za molitvu obitelji i osobito za obiteljsko zajedništvo, zaključio je kardinal Bozanić.

Prije završnoga blagoslova zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, koji je predvodio korizmenu procesiju i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli toj inicijativi i u njoj sudjelovali, čestitao je kardinalu Bozaniću jučerašnji imendan i današnji rođendan, poželjevši mu „da Vas Gospodin čuva i prati, da Vam daje josipovsku snagu, da vjerujete ‘u nadi protiv nade’ i da uvijek prepoznajete što je put spasenja“.

Kardinal je zahvalio na čestitkama i molitvama i ponovno pozvao vjernike da poput sv. Roka molitvom i svim načinima koji su im dostupni budu blizu svima koji trpe posljedice pandemije koronavirusa, bolesnima i njihovim obiteljima. Pozvao je vjernike da se ne daju zavarati lažnim prorocima, prorocima zavjere koji žele unositi nemir, podjelu. Đavao je onaj koji dijeli, on je otac laži, onaj koji optužuje, upozorio je kardinal. Pozvao je „da se ne damo zavarati od onih koji smatraju da im je to jedina dužnost, i možda i nisu ni svjesni da su i time u službi oca laži“.

Trpimo posljedice potresa, one materijalne i one još teže – duhovne, rekao je kardinal Bozanić. Upozorio je da kako je u ratu bilo ratnih profitera i u potresu može biti profitera, i pozvao na pozornost na ponude koje nisu ispravne. Na kraju je vjernike potaknuo da budu posebno blizi jedni drugima, baš zbog duhovne potrebe, potrebe nove ljudske blizine, potrebe da priskočimo u pomoć onima koji su se našli pod pritiskom, „možda ne samo materijalnih, nego i nekih drugih naravi, koji su još teži”.

„Na kraju, ponesimo s ove molitvene procesije to da nismo sami, da nas Bog neizmjerno ljubi“, pozvao je kardinal i odao priznanje za inicijativu te procesije i svima koji su se založili i sudjelovali, i onima koji se duhovno pridružuju. Poručio je da smo Božjim smo rukama, „Bog svoje ne napušta, On je neizmjerno dobar; i najdublji je izazov da još više upoznamo tu Božju ljubav, da se Bogu pridružimo, da mu se otvorimo, da u Njemu tražimo sigurnost za svoj život“. Ponovno je pozvao na blizinu obiteljima koje nose najveći teret te zaželio da i „ovaj blagoslov koji zazivamo bude blagoslov Božji, koji želimo da siđe na nas i na sve naše obitelji, da nas Bog još više učvrsti i bude onaj koji će još jače među nama očitovati svoju prisutnost“. To od srca molimo, zaključio je kardinal Bozanić.