Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio misu polnoćku u zagrebačkoj katedrali

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u večeri Badnjaka, u četvrtak 24. prosinca 2020. godine, predvodio je, nakon devet mjeseci, prvo euharistijsko slavlje u potresom razrušenoj zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije

Pozdravivši od srca sve nazočne vjernike u, i ispred Stepinčeve katedrale, kao i one koji su slavlju prisustvovali posredstvom radija i televizije u svojim obiteljima i kućama, kardinal je na početku slavlja istaknuo kršćansku povezanost snagom Duha Svetoga: – Božić je, i ovdje smo u posebnim okolnostima, ali želimo gledati unaprijed i puni smo nade, koju polažemo u Boga. Stoga,  radosno slavimo Božić te molimo Boga oproštenje i mir – poručio je.

Govoreći o Rođenju Gospodinovu, kardinal je u homiliji povezao povijesni događaj utjelovljenja Božje Riječi u Betlehemu s aktualnom i suvremenom ljudskom stvarnošću, pozvavši vjernike na molitvu za zdravstveno osoblje, bolesne te za potrebe Domovine i svijeta.

– Radujmo se svi u Gospodinu: Spasitelj se naš rodio. Danas nam s neba pravi mir siđe – započeo je kardinal homiliju, referiravši se na riječi starozavjetnoga proroka Izaije koji naviješta ono što se ima dogoditi i tješi izraelski narod koji je u nevolji i tami iščekivao spasenje. Protumačivši kako se je Bog od povijesnoga rođenja Isusa Krista posebno povezao s ljudima, postavši mu shvatljivim i blizu jer je Isus prihvatio ljudsku narav, kardinal je rekao: – Ta nas vijest ne može ostaviti ravnodušnima. Rođenje Isusovo sve je promijenilo. Tijek ljudske povijesti započinje novi put, jer se Sin Božji, Krist Isus u svetoj betlehemskoj noći zauvijek ugradio u povijest svijeta. Draga sestro, dragi brate, Isus se želi i sada ugraditi u povijest tvoju, moju, našu, da nas spasi. On zove mene, tebe, nas, da mu budemo suradnici. Ako je Radosna vijest došla do mene, do tebe, do nas, tada kao i pastiri trebamo i mi reći: „Hajdemo dakle do Betlehema“ (Lk 2, 15).

U nastavku homilije, betlehemski je događaj slikovito usporedio sa slavljem svetkovine Božića u zagrebačkoj katedrali prepunoj rana i posljedica potresa od 22. ožujka ove godine koji je duboko obilježio život Zagreba i okolice, a posebno život vjernika Nadbiskupije, jer je potresom stradalo puno domova i drugih zgrada.

– Mi se sada ovdje klanjamo novorođenom Djetetu, Isusu Kristu. U mislima smo povezani s našom braćom i sestrama u našem Gradu i okolici koji Božić ne mogu slaviti u svojim crkvama, jer su stradale u potresu – rekao je kardinal, istaknuvši da su pomoćni zagrebački biskupi mons. Mijo Gorski i mons. Ivan Šaško s vjernicima u župama koji ne mogu slaviti euharistiju u svojim župnim crkvama.

– Biskup Šaško sada je s vjernicima u Čučerju, koji su se okupili u maloj kapelici i oko nje u naselju Dankovec, a sutra će pohoditi župu Markuševec i slaviti božićnu misu pokraj ranjene župne crkve. Biskup Gorski večeras blagoslivlja novi privremeni zamjenski prostor u župi Granešina i ondje će slaviti misu polnoćku – naglasio je kardinal.

Poručivši kako je utjelovljenje Sina Božjega manifest ljubavi, dobrote, darivanja i strpljivosti, kardinal je vjernike pozvao da dopuste neka ih dirne Božić kako bi ih u sivilu suvremenosti obasjala božićna svjetlost.

– Želimo da se ova radost i slavlje u duhu skromnosti, poniznosti i  zahvale iz naše prvostolnice razlije na sve koji su s nama povezani putem radija i televizije. – kazao je kardinal, pozvavši vjernike na molitvu: za sve koji su željeli slaviti misu polnoćku, ali im zbog raznih ograničenja to nije bilo moguće; za sve koji su pritisnuti bolešću, da im dobri Bog podari željeno zdravlje; za zdravstveno osoblje koje se s velikom požrtvovnošću brine za bolesne te na molitvu da Bog oslobodi svijet od pošasti koja hara.

– Molimo Isusa, za kojega u Betlehemu ne bijaše mjesta, da njegovu blizinu osjete sve starije osobe, svi koji su slabi, odbačeni, osamljeni, za koje nema mjesta u društvu. Molimo za sve potrebe našega Grada, hrvatske domovine i svijeta – poručio je kardinal Bozanić.

Na kraju homilije kardinal je podsjetio kako je Božić na osobit način blagdan obitelji.

– Neka Dijete Isus svojim blagoslovom trajno prožme sve osobne i društvene odnose u našim obiteljima. Dragi prijatelji, Bog nam je u Isusu rođenom u Betlehemu došao milosrdno, nježno i nenametljivo, a nastanit će se u nama u onoj mjeri u kojoj mu dopustimo – poručio je zagrebački nadbiskup te svima od srca čestitao Isusovo rođenje.

Slavlje, koje je počelo u 21 sat,  koncelebrirali su kancelar Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Stjepan Večković, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga mons. Ivan Miklenić, biskupski vikar za pastoral preč. Marko Kovač, mons. Zlatko Koren i drugi svećenici.