Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Grech prati Papu na Maltu

Vatikan (IKA)

Na prvom ovogodišnjem inozemnom putovanju pape Franje ovoga vikenda na Maltu pratit će ga i glavni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech, koji potječe s otoka Gozo koji će posjetiti popodne 2. travnja, prenosi Vatican News.

Kardinal Grech (65) vodio je dijecezu drugoga najvećeg otoka malteškog arhipelaga od 2006. do 2019. godine kada je prešao u Tajništvo biskupske sinode u Rim.

Na otoku Gozo Papa će u subotu pohoditi najveće marijansko svetište Malte Ta’Pinu gdje će se pomoliti i održati propovijed. Prije toga Sveti Otac susrest će se s malteškim predsjednikom Georgeom Williamom Vellom, premijerom Robertom Abelom i članovima Diplomatskoga kora.

U nedjelju će posjetiti špilju svetoga Pavla uz istoimenu baziliku u Rabatu, u spomen na apostolov brodolom 60. godine. To su mjesto pohodili i sv. Ivan Pavao II. u 1990. i 2001. te Benedikt XVI. 2010. godine.

Slijedi misa i Angelus u Floriani, predgrađu Valette. Poslijepodne će se susreti s izbjeglicama u Centru za migrante  „Ivan XXIII. mirovni laboratorij“ u Hal Faru i održati govor te se vratiti u Vatikan.

Putovanje u Maltu bilo je planirano još u svibnju 2020. godine, no odgođeno zbog pandemije. U središtu je malteška tradicija primanja ljudi u potrebi, započeta još s apostolom Pavlom i u vezi s tim položaj u Sredozemlju.