Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Kasper poziva na više prostora za žene u Crkvi

Rim (IKA)

Kardinal Walter Kasper zalaže se za jačanje uloge žene u Crkvi. Devedesetogodišnji kardinal u intervjuu za talijanske novine „Il Piccolo“ u utorak 24. listopada je rekao da je danas dužnost dati ženama više prostora u Crkvi te da moraju biti uključene na odgovorne položaje, izvijestila je KNA.

Kardinal Kasper je također bio otvoren o pripuštanju ljudi u drugom braku sakramentima. Raskidi su ponekad složeni, rekao je. „Svećenik sam više od 65 godina. Nikad nikome nisam odbio pričest. Vjerujem da to mora biti odluka savjesti pojedinca.“ O homoseksualcima je rekao: „Osobe takve orijentacije treba poštivati i ne diskriminirati. Ima mjesta za sve koji žele doći u Crkvu.“

Bivši biskup Rottenburg-Stuttgarta i bivši vatikanski prefekt za ekumenizam govorio je i o svjetskoj Sinodi koja se trenutačno održava u Rimu. „Crkva nije statični organizam“, rekao je kardinal Kasper. Ona mora znati kako rasti i mijenjati se. Na Sinodi vidi „dobre znakove“.

Do nedjelje će oko 350 muškaraca i žena u Vatikanu raspravljati o Crkvi budućnosti. Kardinal Kasper neće biti jedan od članova Sinode, ali je na nekim susretima sudjelovao kao slušatelj, izvijestila je 24. listopada KNA.