Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Krajewski u Ukrajini: „Molitvom možemo zaustaviti rat“

Lavov (IKA)

Apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajewski koji se nalazi u Ukrajini u posebnoj misiji Svete Stolice predvodio je u četvrtak 10. ožujka međureligijsku službu za mir u katedrali u Lavovu, objavio je Vatican News.

U službi su sudjelovali predstavnici Crkvi i drugi religijskih zajednica prisutnih u Ukrajini, među kojima lavovski nadbiskup metropolit Mieczyslaw Mokrzycki i poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve kijevsko-halički veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk. Sudjelovali su i pravoslavni biskupi, uključujući i one koji pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Moskovske patrijaršije.

Kardinal Krajewski je nakon službe rekao da je Crkva u Ukrajini ujedinjena. „Podijeljena Crkva je skandal“, istaknuo je. „Danas smo svi bili ujedinjeni, svi smo se zajedno molili Bogu za mir, sukladno evanđelju“, dodao je.

Konkretna pomoć Ukrajini dolazi diplomatskim kanalima, ali i lokalno. U međuvremenu, ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije sastali su se u četvrtak u Turskoj. Na pitanje je li moguće razgovarati o pregovorima dok se bombardiraju bolnice, kardinal Krajewski je odgovorio: „Nisam diplomat. Došao sam ovamo logikom evanđelja. To bi Isus učinio. On je uvijek bio na strani ljudi koji su patili. Sveti Otac se isto tako koristi tom logikom evanđelja“, rekao je kardinal izrazivši Papinu blizinu napaćenom narodu.

Naglasio je da je važno biti prisutan među napaćenim ljudima, dodavši da je „prisutnost prvo ime ljubavi“. Osim pružanja moralne podrške i dijeljenja vjere s ljudima, kazao je da isto tako nastoje donijeti „nadu izlaska iz ove užasne situacije“.

Poljski kardinal istaknuo je da su tri najuzvišenija oružja na svijetu: molitva, post i milostinja.

„Milostinja znači da me nešto boli, da ja patim jer moram sebe dijeliti s drugima – a to radimo do sada, čak u Europi plaćamo veće račune upravo zbog postojećeg sukoba.“ Osvrnuvši se na Evanđelje liturgije toga dana, kardinal je podsjetio na Isusove riječi: Tko god kuca bit će mu otvoreno, tko god moli, primit će – „ali moramo biti revni“, dodao je.

Drugo snažno oružje je post, kojim se Boga poziva u sebe, čezne se za njegovom prisutnošću. „Postom se želim odmaknuti od sebe sve što mu ne pripada i napraviti mjesta za njega“, ustvrdio je.

Opisujući, pak, molitvu u koru kao dim tamjana koji se uzdiže, kardinal je rekao da je to njihova snaga te je izrazio nadu da će tu snagu prenijeti i ukrajinskom narodu koji se ljubavlju prema domovini i obitelji uspijeva opirati i spašavati domovinu. „Vjerom možemo pomicati planine. Vjerujem u to. A kamoli zaustaviti glupi rat.“

Tijekom poslijepodneva kardinal Krajewski je posjetio ukrajinsko-poljsku granicu gdje se upoznao sa situacijom i susreo s volonterima koji pomažu izbjeglicama koji čekaju na prelaženje granice.

Papin izaslanik navečer je u Lavovu molio s izbjeglicama u Župi sv. Ivana Pavla II. i večerao s njima. Najavio je da će iz Lavova otići prema istoku Ukrajine, objavio je Vatican News.