Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Da ima otvorenosti s kineske strane Papa bi odmah išao u Kinu

Rim (IKA)

Papin državni tajnik kardinal Parolin sudjelovao je u četvrtak, 20. lipnja 2024. na Papinskom sveučilištu Urbaniana na predstavljanju knjige posvećene kardinalu Costantiniju, prvom apostolskom delegatu u Kini, mostu dijaloga između Istoka i Zapada, izvijestio je Vatican News.

Pritom je potvrdio dijalog s Pekingom: „Pokušavamo pronaći najbolje postupke također za primjenu Sporazuma potpisanoga u svoje vrijeme koji će biti obnovljen krajem ove godine. Nadamo se da će taj put dovesti do pozitivnih zaključaka.“

U ovom se trenutku čini da je još rano, ali „da postoji otvorenost Kineza, Papa bi odmah išao“, u Kinu, zemlju prema kojoj je uvijek pokazivao koliko ju cijeni i poštuje njezin narod, njezinu povijest, njezinu kulturu.

Knjigu je uredio povjesničar mons. Bruno Fabio Pighin, a objavila nakladnička kuća Marcianum Press.

Još se jednom, mjesec dana nakon konferencije na spomenutom sveučilištu povodom 100. obljetnice Concilium Sinense, čiji je upravo kardinal Costantini bio inspirator, promotor i organizator, kardinal Parolin spomenuo lika prvoga apostolskog delegata u Kini koji je postavio temelje za dijalog. Nakon više desetljeća jednim se od plodova tog dijaloga može smatrati potpisivanje Sporazuma sa Svetom Stolicom o imenovanju biskupā, koji je prvi put potpisan 2018., a potom dvaput obnovljen 2020. i 2022. godine.

Sporazum o imenovanju biskupā bit će obnovljen krajem godine

Upravo je na taj sporazum podsjetio kardinal Parolin u razgovoru s novinarima na margini predstavljanja knjige. Dijalog je s Kinom uobičajen, kao već neko vrijeme; pokušava se pronaći najbolje postupke također za primjenu Sporazuma koji je potpisan u svoje vrijeme i koji će biti obnovljen krajem ove godine – rekao je kardinal odgovarajući na pitanja novinarā.

Papino poštovanje prema kineskom narodu

Vraćaju se u misli riječi pape Franje koje je izgovorio u srijedu na kraju opće audijencije, kada je pozdravljajući članove udruge „Prijatelji kardinala Celsa Costantinija“, iskoristio priliku kako bi uputio pozdrav „dragom kineskom narodu“.

„Molimo uvijek za taj plemeniti narod, tako hrabar, koji ima tako lijepu kulturu“, rekao je tada Sveti Otac.

Papa – komentirao je kardinal Parolin – uistinu cijeni kineski narod i kinesku naciju, i ne propušta priliku da to izrazi. Možda zato što je isusovac, stoga ima svu baštinu prošlosti… Svakako, sve su to koraci koji pomažu da se sve više razumije, da se sve više zbližava. Kardinal je rekao da se nada da taj put može dovesti do pozitivnoga završetka.

Moguće Papino putovanje u Kinu

Na pretpostavku o mogućem Papinom putovanju u Kinu – koje bi bilo prvo jednoga pape – kardinal je oprezno odgovorio: „Papa je svakako spreman ići u Kinu, štoviše, on želi ići u Kinu. Ne čini mi se da za sada postoje uvjeti da se ta Papina želja ostvari.“

„Kina nam je na srcu“

Ljubav prema Kini kardinal Parolin je potom ponovno istaknuo u svojem govoru u velikoj dvorani Papinskoga sveučilišta Urbaniana. Rekao je da voli i da se divi Kini, njezinom narodu, kulturi, tradiciji, naporima koje trenutno ulaže… Dodao je da je Kina na srcu pape Franje i njegovih suradnika.

 Metoda Costantini

Državni je tajnik potom govorio o liku kardinala Costantinija, prisjećajući se anegdota te hvaleći njegove napore, djela i žrtve za širenje svjetla evanđelja u Kini i, iznad svega, za promicanje inkulturirane Crkve. Upravo je kardinal Costantini insistirao na održavanju sabora Concilium Sinense u Šangaju 1924. godine, koji je bio „proročansko nadahnuće“ za Drugi vatikanski sabor i postavio je temelje Crkvi u Kini koja je 1963. godine imala 23 biskupa, unatoč protivljenju brojnih misionarskih ustanova u Kini. Ti su biskupi zacrtali liniju apostolskoga nasljeđa za sadašnje biskupe – primijetio je kardinal.

Kineski biskupi u zajedništvu s Petrovom Crkvom

„Metoda Costantini“ u odnosima između Svete Stolice i najveće azijske države danas je smjer koji slijedi i papa Franjo – kazao je državni tajnik. Linija je to koja je našla trag u Pismu kineskim katolicima iz 2007. pape Benedikta XVI. i koja je konkretizirana Privremenim sporazumom potpisanim u Pekingu 2018. za imenovanje biskupā. Naziv „privremeni“ – istaknuo je kardinal – znači da je to polazište. Dva puta potvrđen u posljednjih nekoliko godina, našao je primjenu u konkretnim slučajevima.

Do sada zabilježeni pozitivni pomaci daju nadu da će uslijediti drugi i još veći – dodao je te istaknuo – Slijedom Sporazuma svi biskupi u Konfucijevoj zemlji u punom su zajedništvu s Petrovom Crkvom. Kardinal Parolin je na kraju izrazio nadu da će se nastaviti dijalog i proces koji su pokrenuli kineski katolici kako bi promicali veći sklad pod vodstvom svojih pastira, u punom zajedništvu s Papom koji je dao mnogo dokaza svoje ljubavi prema tom velikom narodu, izvijestio je Vatican News.